PETE MOLINARI – A TRAIN BOUND FOR GLORY

Een paar weken geleden keek ik naar het schitterende live muziekprogramma ‘Later … with Jools Holland’ op BBC2 toen hij op een jongeman met hoed en akoestische gitaar toe stapte, zelf achter de piano ging zitten en met zijn vaste bassist en drummer een liedje inzette.

De jongeman begon samen met 2 ‘doo-wop ladies’ het liedje “Streetcar Named Desire” te zingen, een ontzettend fris rockabillynummer dat me meteen bij de strot greep en dat ik sindsdien zowat dagelijks zit te zingen in de auto, het bad of zelfs op het toilet.

De jongeman in kwestie heet Pete Molinari en is een singer-songwriter uit Chatham in het Britse graafschap Kent. Zijn ouders hebben Maltese, Italiaanse en Egyptische roots en dat maakt deze tengere doch kleurrijke country- en bluesmuzikant tot een zeer opvallende figuur. Hij ging door een keiharde leerschool toen hij gedurende twee jaar in New York in allerlei bars en cafés voor een appel en een ei ging optreden. Maar hij gebruikte die periode nuttig om zijn eigen liedjes te schrijven en ze veelvuldig op het lokale publiek uit te testen.

De beste songs uit die periode staan nu verzameld op zijn plaat “A Train Bound For Glory” dat we van de jongens van distributeur ‘Rough Trade’ toegestuurd kregen. Zo moet de familie thuis mijn eigen gekweel niet langer meer aanhoren en kunnen ze echt genieten van het door Pete Molinari zelf professioneel gebrachte “Streetcar Named Desire” dat nu dagelijks via de cd-speler luid door de speakers weerklinkt.

Maar het is niet enkel die song die zo aanstekelijk werkt. Het album is een aaneenschakeling van schitterende liedjes in uiteenlopende muziekstijlen. De countryballad “To Be Close To (Your Heart’s Desire)” die ook van Roy Orbison had kunnen zijn, het folky “Willow Weep For Me”, het heerlijke “A Place I Know So Well”, het op de sixties geïnspireerde “Since You’ve Been Gone”, het Elvis Presley-schatplichtige “Heartbreak Avenue” en de eerste door mij volledig over het hoofd geziene single “For Eliza” - verwijzend naar Ludwig van Beethoven’s ‘Für Elise” - zijn nu al rasechte klassiekers.

“A Train Bound For Glory” is tot mijn eigen verbazing blijkbaar al de derde full-cd van Pete Molinari na zijn live opgenomen debuutplaat “Walking Off The Map” uit 2006 en het in 2008 uitgebrachte “A Virtual Landslide”. Hij mocht daarna ook regelmatig het voorprogramma verzorgen van grote namen als James Hunter en Richard Hawley tijdens hun optredens in het Verenigde Koninkrijk en doorheen Europa. Vorig jaar verscheen er ook nog een ep-tje “Today, Tomorrow And Forever” met covers van 4 countryklassiekers die met de legendarische ‘Jordanaires’ in Nashville werden opgenomen.

We moeten u derhalve nog maar eens op kosten jagen en u dringend doch dwingend aanbevelen om zeker “A Train Bound For Glory” aan te schaffen, maar ook eens dieper te gaan grasduinen in het vroegere werk van Pete Molinari, hetgeen u al snel zal doen besluiten om ook die platen alsnog in huis te halen zodat u voortdurend van deze uitzonderlijk mooie stem zal kunnen genieten. Ronduit prachtig en verfrissend werk is dit van een veelbelovende muzikant die met heel veel respect voor de klassiekers zijn eigen hits heeft geschreven en die nu met zoveel mogelijk muziekliefhebbers wil delen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Clarksville Recordings
Info : Rough Trade