PHANTOM PUERCOS - III

Ze zijn enorm veelzijdig en maken vooral bijzonder sfeervolle songs, dat zijn de twee voornaamste troeven van de uit Nijmegen afkomstige Phantom Puercos. In 2005 verscheen in alle stilte een EP’tje van het gezelschap. Hun eerste full cd "Woold" was opgenomen in een schuur in eigen beheer, maar had desondanks een prachtig geluid dat de beste studio’s waardig was. Ik genoot er volop van en na drie jaar neem ik nog steeds regelmatig de cd ter hand om er een aantal songs van te draaien, genietend als van een goeie wijn of whisky.

Hun voorbeelden, vooral 16 Horsepower, 22 Pistepirkko, Woven Hand en ook Neil Young klinken duidelijk door in hun eigen sound. Ikzelf noemde het toen wat oneerbiedig, maar vol bewondering en goedbedoeld, Americana op klompen, anderen noemden het countrynoir, een vlag die de lading misschien beter dekt, want de meeste nummers, vooral op III, hebben een wat donkere, eenzaam aanvoelende sfeer. Maar vooral dat laatste woord is belangrijk, want sferen oproepen kunnen de heren als geen ander. Soms bezwerend, soms poëtisch... rustig en akoestisch of op volle sterkte. Naast de gebruikelijke instrumenten als bas, drums en gitaar duiken ook mandolines, banjo, slidegitaar en lapsteel op om die sfeer te helpen creëren. Dikwijls is dat een wat dreigende sfeer zelfs, zoals "Out In The Woods" en in "Jonestown", maar desondanks komt de cd nooit zwaar of deprimerend over. Hun songs voelen meestal aan als korte soundtracks op zichzelf.

Producer is Sebastiaan van Bijlevelt, voor velen wel bekend van die andere alt.countryband uit Nijmegen,Okieson. De opnames werden ditmaal gedaan in volwaardige studio’s, namelijk Galloway en Big Mouth in datzelfde Nijmegen. De goedgeschreven songs met knappe teksten vertonen onder andere invloeden van Edgar Allan Poe (de spookvarkentjes doen hun naam alle eer aan), en zijn hier en daar geïnspireerd door de gedichten van de hippiedichter Richard Brautigan waarvan zanger gitarist Tonnis Van Der Luit een bewonderaar is.

Met hun derde werkstuk hebben Phantom Puercos bevestigd wat zich op "Woold" al duidelijk aankondigde, namelijk dat we hier met een band te maken hebben die tot het beste behoort wat er zich op alt.countrygebied in Nederland momenteel manifesteert. Luister maar naar nummers als het heerlijk klinkende "Automat" of "Room Full Of Ghosts", en je bent, net als wij, gewonnen voor deze Nederamericana.

(RON)

 

Artiest info
   
 

Label: Elektrograph Records
Distr.: Bertus

Promotie: Broere Promotion