JONATAN FAST - FRIDAYS

Dit is het tweede album van de Zweedse singer-songwriter Jonatan Fast. Jonatan groeide op als saxofoonspeler in Lapland maar verblijft nu in Stockholm. Een paar jaar terug wierp hij de saxofoon over de haag en koos resoluut voor stem en gitaar. Een wat mij betreft zeer juiste keuze ! In 2006 bracht hij dan zijn debuutalbum uit dat zeer goed onthaald werd.

Lapland, laat ik nu net een ongelofelijke boon hebben voor dat gebied. Een tiental jaren geleden trok ik er immers een paar weken rond met de rugzak in Padjelanta, één van de mooiste , natuurlijke plekken ter wereld. Met die onovertroffen streek heeft deze muziek zeker zijn pure schoonheid gemeen, maar je kan maar op één nummer het gevoel krijgen dat deze CD niet uit de States komt. En dan heb ik het over het slotnummer “Get Off My Back” waar hij een heel duister klanktapijt weet op te roepen waardoor je je plots alleen en verlaten in de woeste natuur van het prachtige Lapland waant.

Jonatan klinkt dus meestal zeker niet als een Zweed, maar als een echte Amerikaan en meer bepaald vaak als een vrij bekende : Ryan Adams . De afwisseling van diens werk van rustigere , lyrische songs met stevige rock en roll zit hier ook heel duidelijk in. En er zijn verder zonder twijfel klanken terug te vinden , gaande van Neil Young over Tom Petty naar Paul Westerberg. Vooral de Neil Young van Zuma en zijn rootscountryalbums dan. Als je naar “Midnight Sun” luistert ,voel je waar ik naartoe wil.

Ook John Hiatt is helemaal aanwezig op de stevigere nummers, diens stem natuurlijk niet te na gesproken. Maar de groove en diens catchy hooks heeft hij voorzeker goed beluisterd. Hevig soms, dan weer rustig brengt hij een mooi evenwicht van zijn kunnen op deze plaat . Een grote diversiteit in rootsmuziekstijlen zodat je je zeker nooit verveelt. De jonge gasten van tegenwoordig begrijpen soms gelukkig wél dat eenheidsbrij niet datgene is waar de muziekliefhebber zit op te wachten.

Sommige songs zijn stevig, anderen gewoon mooi en een aantal andere doen het nog heel goed op de achtergrond. Samengevat kan je stellen dat je misschien niet het meest originele plaatje in handen krijgt maar wel één van de beter klinkende ! Ryan Adams-fans gaan dit werkje sowieso in hun hart sluiten.

Luc 'The Healer'.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Radiodrops Records