BEN LIVINGSTON – TRUST YOUR EQUIPMENT - GREATEST HITS VOLUME II

In 2003 debuteerde de toen 45-jarige Texaan Ben Livingston uit Austin als singer-songwriter met zijn eerste album “Second Orbit”, een verzameling van liedjes die hij tot op dat ogenblik bij elkaar had geschreven maar die het nooit eerder tot op een plaat hadden gehaald.

Professioneel is Ben Livingston een neonlichtkunstenaar die voor de feestverlichting zorgde bij heel wat grote ondernemingen en kunstprojecten in Amerika en ook ver daarbuiten. Muziek schrijven en zingen is zijn voornaamste hobby en af en toe resulteert dit dus in cd’s die op de markt worden gegooid op hoop van zegen.

Voor live optredens doet Ben Livingston een beroep op zijn vaste begeleidingsgroep “The ‘That’s What She Said!’ Boys” waarin broer Bob Livingston op bas, Bill Browder op gitaar en keyboards, John Hagen op cello en Richard Bowden op viool een prominente rol spelen.

De Americana-songs die hij componeert zijn vaak leuke tekstuele woordspelingen en verhaaltjes die hij op melodieuze en soms ook kakofonische muziek heeft gezet. Vocaal is hij zeker geen supertalent maar de liedjes hebben wel altijd iets aanstekelijks.

Zo ook nu op zijn recentste release “Trust Your Equipment – Greatest Hits Volume II”. Deze intussen 52-jarige muzikant neemt het leven niet al te ernstig en vindt dat deze wereld al grijs en grauw genoeg is. Net daarom hoopt hij de luisteraar even uit die donkere wereld te tillen en hem met zijn leuke, catchy liedjes te verblijden.

Grappige songteksten vormen de basis van de nummers “Golfers Are Fat” en “Smart Fools From Art Schools” waarin de geest van Frank Zappa rondwaart en zelfs enkele ‘Monthy Python’-achtige toestanden te horen zijn.

In de muziek die Ben Livingston brengt zijn de invloeden van andere bekende rockende Texanen als Joe Ely of Terry Allen duidelijk herkenbaar aanwezig. Het verhalende karakter van de songs wordt ook door deze heren veelvuldig gehanteerd. Bij de betere tracks noteren wij “Trust Your Equipment”, het ‘spoken word’-nummer “Fleming Prairie”, het bluesy “Walking To San Antonio” en “Vulcano + Tornado”.

We zijn niet helemaal akkoord met alle tracks die een plaatsje kregen op dit album. Zo vinden we het misschien komisch bedoelde maar zo niet helemaal overkomende “Dirge Of A Bastard Tuvan” totaal overbodig en zelfs storend. Maar voor de rest valt het album “Trust Your Equiment – Greatest Hits Volume II” van Ben Livingston best wel te pruimen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Smart Fools Music