RICHY PITCH – YE FRE MI RICHY PITCH

Richy Pitch is een Britse producer en DJ die sinds midden jaren ’90 bekend werd als DJ in de hippe Londense hip-hop nachtclub ‘Scratch’. Daar trad hij op naast grote namen in het genre als Macy Gray, Eminem, ‘De La Soul’ en ‘The Black Eyed Peas’. Ook zijn reputatie als producer werd alsmaar groter door zijn werk voor diverse tv-programma’s en films en zijn remixes van nummers van de New Yorkse muzikant-komiek Reggie Watts, van de popgroep ‘Outkast’ en van romanticus-crooner Engelbert Humperdinck.

Twee jaar geleden liet hij Engeland achter zich liggen en trok hij naar de stad Accra in het West-Afrikaanse land Ghana om er een plaat te gaan opnemen die doordrenkt is van de lokale Afrikaanse muzikale invloeden. Hij deed er een beroep op een hele reeks lokale zangers en zangeressen die de liedjes inzongen en Ghanese muzikanten speelden de typische, ritmische Afrikaanse klanken in voor dit album “Ye Fre Mi Richy Pitch” (Afrikaans voor ‘ze noemen me Richy Pitch’).

Inmiddels is Richy Pitch teruggekeerd naar Engeland en heeft hij de in Ghana opgenomen muziek geremixt, van wat extra elektronica voorzien en geproduceerd tot het schijfje dat we hier voor u zullen recenseren. Ik moet vooraf meteen bekennen dat ik van geen enkele van de namen op dit album eerder had gehoord en dat ik helemaal niet vertrouwd ben met de Ghanese muziekwereld.

De liedjes op deze cd zijn echter zeker geen ‘ver-van-mijn-bed’-songs en kunnen volgens ons ook meteen in deze versies op de Europese radio’s gedraaid worden als wereldmuziek. De bekendste Ghanese artiesten die hun bijdragen leverden zijn Batman Samini, Reggie Rockstone (aka The Godfather Of Hiplife), M3NSA, Wanlov The Kubolor die de vocalen bij 4 songs voor zijn rekening nam en Kwesi Dankwa die ook op 4 nummers te horen is.

Enkele songs worden in het Engels gebracht o.a. “Blackstar”, “Visa Connection Man”, “We’re Taking Over”, “Show Me How” en “Only Your Walkings”, maar de overige tracks zijn in de originele Afrikaanse moedertalen Twi, Fante en Ga. De opvallendste track hierbij is “Dey Supper”, een door zangeres Yasmeen op soulvolle wijze gezongen aanklacht tegen de toenemende emigratie uit Afrika.

“Ye Fre Mi Richy Pitch” is voor de ware liefhebbers van deze op moderne maar ook op traditionele klanken gebaseerde wereldmuziek vanaf deze maand in uw betere platenhandel verkrijgbaar op vinyl en als cd. Het swingende nummer “Blackstar” dat gebracht wordt door de Ghanese rapper ‘M.anifest’ wordt bovendien reeds sinds enkele maanden te koop aangeboden als eerste single uit dit album.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Barely Breaking Even Records
Distr.:: PIAS