DAGGER OR A DRAM – IN THE FALL

Net één jaartje geleden kregen we een gelig kartonnen hoesje in handen voor een bespreking. Het werd ons toegezonden door een stel jonge rockers uit Boston, Massachusetts die zich ‘Dagger Or A Dram’ noemden en hun kersverse debuutplaat “9” wilden voorstellen. Het bleek voor ons een zeer aangename verrassing te zijn en de vergelijking van hun sound met die van bands als ‘My Morning Jacket’ en ‘Band Of Horses’ liet alleen maar het allerbeste voor hun toekomst vermoeden. We besloten dan ook dat we graag heel spoedig wat meer van hen zouden willen vernemen.

En zie, onze wens werd nu al ingewilligd want hun nieuwe cd “In The Fall” draait hier alweer vele rondjes in de cd-speler. Want ook deze opvolger voor “9” is een uitstekende plaat met weliswaar opnieuw maar zes songs, maar als die zo goed zijn hebben wij daar uiteraard geen problemen mee. Eigenlijk staan er 7 tracks op “In The Fall” want de song “Cross The Line” siert het schijfje in twee verschillende versies: een normale studio-opname van de band zelf en een versie die “Cross The Line (In A Box)” heet en eigenlijk een zeer mooie elektronica-remix is van dezelfde song door de heren van de ook uit Boston stammende formatie ‘Asleep In A Box’.

Zanger Thomas McKnight en medeoprichter James Chiarelli schreven ook nu weer alle tracks die echt wel veel airplay op de Europese radiostations verdienen. “Cross The Line” is een heerlijke melodieuze popsong die zeker minder snel zou gaan vervelen dan de vele goedkope popdeuntjes die we tegenwoordig op de nationale zenders steeds opnieuw door de strot geduwd krijgen.

Thomas McKnight is een geweldige zanger met een stem die je probleemloos uit de duizenden zou herkennen en waarmee hij stevige rocksongs tot een goed einde kan brengen zonder ook maar ergens schreeuwerig te worden. Hun sound is een beetje schatplichtig aan ’70 en ’80-bands als ‘The Faces’, ‘The Who’ en ‘Led Zeppelin’ maar dan met een heerlijk sausje van actuele singer-songwriters als Ryan Adams, Jim James (My Morning Jacket), Jeff Tweedy (Wilco) en good old Neil Young overgoten.

We kunnen deze keer echt geen favoriete songs uitkiezen want het zijn stuk voor stuk fantastisch opgebouwde popliedjes die voorzien werden van niet meer dan absoluut noodzakelijke instrumentatie. “Wrecking Ball”, “Call Me”, “Horseshoes & Hand Grenades”, de rockballad “Come One, Come All” en “An Apology” zijn naast “Cross The Line” in 2 versies dus de beste tracks op deze plaat: het zijn ze simpelweg allemaal.

Festivalorganisatoren in de Benelux zouden zich moeten schamen als ze deze band nog niet kennen en zich nog veel meer moeten schamen omdat ze ‘Dagger or A Dram’ dit jaar geen plaats op hun podia hebben gegeven. Want als deze groep zo verder blijft evolueren, zal het binnen de kortste keren heel moeilijk of heel duur worden om ze nog op die festivalaffiches te kunnen plaatsen. Heerlijke plaat.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Post Colonial Records