SI KAHN – COURAGE

Si Kahn uit Charlotte, North Carolina is sinds meer dan 40 jaar een geëngageerde voorvechter en verdediger van burgerrechten en nam gedurende 30 jaar als directeur van de organisatie ‘Grassroots Leadership’ zijn verantwoordelijkheid door zich in te zetten voor het bezorgen van werk aan kansarme inwoners van het sociaal wat achtergestelde Zuiden van Amerika. Een ander strijdpunt voor die organisatie is de verbetering van het Amerikaanse gevangeniswezen dat humaner dient te worden.

Naast deze nobele taak is hij ook een gewaardeerd schrijver en vertolker van liedjes sinds vele jaren. Die songs heeft hij op een vijftiental cd’s geplaatst die altijd goed verkochten in de States en die hem soms toelieten om ook op te treden in Europa. Zo nam hij in 2004 een live album “We’re Still Here” op tijdens een uitgebreide tournee door Nederland.
In zijn liedjesteksten komt ook zijn sociaal engagement aan bod en zingt hij over werken, vrede, het familieleven en zijn leefomgeving. Enkele van die nummers zoals “Aragon Mill”, “Gone, Gonna Rise Again” en “Wild Rose Of The Mountain” werden in de voorbije jaren door meer dan 100 andere artiesten gecoverd. Daarbij zijn Pete Seeger, June Tabor, Dolores Keane en Robin & Linda Williams de bekendste namen.

De nu 66-jarige grijsaard is gehuwd met de feministische filosofe Elizabeth Kamarck Minnich en de trotse vader van 3 volwassen kinderen. Hij heeft voor 2010 alweer een nieuwe plaat in de startblokken staan met “Courage”, de 16e cd uit zijn lange carrière. Het is een collectie van zestien nieuwe composities waarbij Si Kahn voor de zang zorgt, terwijl de Zwitserse producer, banjovirtuoos en multi-instrumentalist Jens Krüger voor alle muziek zorgt. Er is ook een vooraanstaande rol weggelegd voor countryzangeres en ‘Grammy Award’-winnares Kathy Mattea die op vijf songs meezingt en ook zes pagina’s vult in het bij de cd gevoegde boekje met niets dan lovende woorden over Si Kahn.

Onze songselectie uit “Courage” luidt als volgt: “Otis Is Flying” over de angsten van een Labrador Retriever, “Stones In The Furrow” over de moeilijke keuzes de we in ieders leven moeten maken, “Sail Away” over de problemen van Italiaanse immigranten in het beloofde land Amerika, “Shoulders” over de moeilijke strijd van voorvechters van mensenrechten.
Daarnaast appreciëren we ook de nostalgische terugblik van een Ierse immigrant in “Ireland Of My Dreams”, “Hutto” over kinderen die in gevangenschap zitten omdat hun ouders-immigranten niet over de juiste papieren beschikken, de ode aan een icoon van de zeemannen, de veteraan uit de Spaanse Burgeroorlog “Clarence Kailin” en tenslotte de levenslessen die hij van zijn vader kreeg tijdens een eerste jachtpartij die in de song “Hunter” worden beschreven.

Men kan alleen maar besluiten dat groot respect voor de mens en voor de muzikant Si Kahn hier op zijn plaats is. De songs op deze cd “Courage” zijn ook in de 21e eeuw nog steeds zeer actueel en willen de luisteraar aanzetten tot een moment van bezinning over de waarden in het leven. Voorwaar een nobel objectief.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Strictly Country Records
Info: Kari Estrin Mgt/Consulting