BETTYE LAVETTE - INTERPRETATIONS / THE BRITISH ROCK SONGBOOK

Als je ons vraagt een lijstje te maken met de vijf grootste zangeressen van het moment, dan zal daar zeker Betty Lavette tussen terug te vinden zijn. The great lady of soul is iemand die regelmatig nummers van anderen op voortreffelijke wijze weet te interpreteren. Neem bijvoorbeeld haar adembenemende versie van "Joy", een nummer van Lucinda Williams dat zij op haar "I Got My Own Hell To Raise" zo intens mooi wist te brengen.

Als je ook zo iemand bent die denkt dat het origineel nooit geƫvenaard kan worden, dan heb je inderdaad dikwijls gelijk, maar we raden je dan toch aan even te luisteren naar dit album vol interpretaties van Britse rocksongs die geschiedenis schreven en die op geen enkel moment moeten onderdoen voor het origineel en deze zelfs een paar maal weten te overtreffen.

Het is natuurlijk bijna heiligschennis zulks te beweren, zeker als de nummers waarmee deze cd is samengesteld, stuk voor stuk als klassiekers mogen beschouwd worden, maar toch! Songs van Willie Nelson, naast Elton John en Dolly Parton, maar evenzeer Sinead O'Connor en Led Zeppelin, The Stones, The Beatles en Pink Floyd, het vormt allemaal geen probleem voor die klassestem van LaVette. Dat kan ze omdat ze die songs, hoezeer de stijlen van het origineel ook verschillen, toch steeds naar haar hand zet. De cd heet daarom ook niet "Covers" maar wel "Interpretations". Meestal zijn de songs zo van haar stempel voorzien dat ze haast onherkenbaar zijn. Bijna allemaal zijn ze donkerder dan het origineel, in elk geval zijn ze zonder uitzondering intenser. Bovendien schuwt Bettye het herschikken en ombouwen van een song allerminst om tot dit resultaat te komen.

Je moet het maar aandurven, de bekende radio rocksongs van de jaren zestig en zeventig, die iedereen zo vertrouwd zijn, ombuigen naar pure soul, alsof ze op die manier geschreven waren. Een luchtig song als Ringo Star's "It Don't Come Easy" omzetten naar een blues, of uit een bluesy song als "Why Does Love Got To Be So Sad" uit Derek & The Dominoes "Layla" net dat tikkeltje funk extrageren en naar de voorgrond brengen, het toont de ware kracht van Lavette. Zelfs bijna onaanraakbare nummers als "Night in White Satin" en "Wish You Were Here" die in eenieders geheugen gegrift staan gaat ze niet uit de weg, al moeten we toegeven dat haar emotionele aanpak het minst past bij de aard van deze twee songs.

Afsluiten doet ze met " Love Reign o'er me" van The Who, ditmaal live gebracht. Deze song herbouwt ze tot een gloeiend hete soul ballad vol passie zoals alleen zij dat kan. Meteen een hoogtepunt om deze prachtplaat af te sluiten. (zie clip)

Een conceptplaat, meestal not my cup of tea, een plaat met enkel covers...nog veel minder ..behalve als de zangeres "La" Lavette is. Een stem als de hare maakt immers van om het even welke song een klein meesterwerkje. Moest ze volgend jaar de gele gids interpreteren dan zou het me waarschijnlijk nog kunnen boeien.

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Anti Records
Distr: Pias

video