JOEL PLASKETT – THREE TO ONE

Op 35-jarige leeftijd is de in Halifax, Nova Scotia, Canada wonende folkrocker Joel Plaskett vooral actief als singer-songwriter en muziekproducer. In de voorbije vijftien jaar was hij in de Canadese indierockscène een graag geziene artiest, mede door zijn participatie in de alternatieve rockgroep ‘Thrush Hermit’ waar hij als leadzanger de frontpositie innam van 1992 tot 1999 toen de band besloot om er mee op te houden.

Dan maar de bakens verzetten en keihard gaan werken aan een solocarrière. Zijn debuutalbum als soloartiest was “In Need Of Medical Attention” dat pas echt in de belangstelling kwam toen zijn tweede plaat “Down At The Khyber” in 2001 met een nieuwe band ‘The Emergency’ zeer succesvol bleek te worden in eigen land. Ook opvolger “Trustfully, Truthfully” uit 2005 met ‘The Emergency’ was een schot in de roos en het succes bezorgde hem vele optredens, o.a. tijdens een Amerikaanse tournee als voorprogramma voor ‘The Tragically Hip’ en Kathleen Edwards.

In 2005 lanceerde hij dan zijn tweede echte soloplaat met “La De Da” waarmee hij vele prijzen in de wacht mocht slepen en als songschrijver van het jaar werd genomineerd voor een ‘Juno Award’ die hij nipt verloor aan de toen zeer succesvolle Canadese groep ‘Arcade Fire’.

De muzikale partners van Joel Plaskett sinds vele jaren zijn bassist Chris Pennell en drummer David Marsh. Hun eerste cd onder deze bezetting was het conceptalbum “Ashtray Rock” uit 2007 dat vorig jaar werd gevolgd door “Three”, een 27 songs tellende release met 3 cd’s waarop telkens 9 nummers stonden. Deze 3 platen kregen ook elk een thema met betrekking tot reizen aangemeten: het vertrek (met rocksongs), de scheiding (met sombere folksongs) en de terugkeer (met hoopvolle en vrolijkere nummers).

Hiermee zijn we dan uiteindelijk aanbeland op het punt waar we het in deze recensie eigenlijk over wilden hebben, namelijk de recentste plaat van Joel Plaskett “Three To One”. Dit is een soort compilatieplaat met de 13 beste nummers uit de zonet aangehaalde 3 cd’s. Het album wordt in 2010 wereldwijd gelanceerd in een poging om Joel Plaskett eindelijk internationaal te laten doorbreken.

Opvallend kenmerk van deze cd is ook dat er niet minder dan 6 nummers opstaan die telkens uit 3 (Three) dezelfde woorden bestaan: het poppy folknummer “Deny, Deny, Deny”, het soulvolle “Through & Through & Through” dat als eerste single verscheen, de pianoballad “Rewind, Rewind, Rewind” met prachtige harmony vocals door het vrouwelijk duo Rose Cousins en Ana Egge, “Precious, Precious, Precious”, de easy-listening ballad “Run, Run, Run” en de hillbilly-bluegrassrocker “Rollin’, Rollin’, Rollin’”.

Andere leuke songs uit deze cd zijn “Wishful Thinking”, een 7 minuten durende, aanstekelijke song met opnieuw de 2 dames in het koortje, het door een ‘penny whistle’ gedomineerde en zeer Iers klinkende “Sailors Eyes”, “Safe In Your Arms”, het mooie liefdesliedje “One Look” en de akoestische folksong “New Scotland Blues”, beiden het ultieme bewijs van de songschrijvercapaciteiten van Joel Plaskett.

Ik denk dat ik in het voorgaande wel heel duidelijk ben geweest: “Three To One” hoort thuis in uw platenkast en Joel Plaskett hoort zo spoedig mogelijk op de Europese podia te komen schitteren.

(valsam)

“Last year Joel Plaskett released 3 theme albums related to travelling: one about departure, one about separation and one about the return. The recent release ‘Three To One’ is a compilation of 13 songs selected from these 3 records, a sort of ‘best of’. 6 songs on this album have a title that consists out of 3 times the same word, so maybe our judgement should follow Joel’s methodology: ‘excellent, excellent, excellent’.
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Grace Music
Info : Hemifran