MIKE ANDERSEN - ECHOES

Naar deze cd zaten we al een tijdje reikhalzend uit te kijken. De Deense soul / blueszanger en gitarist Mike Andersen had ons met zijn vorige full "Tomorrow" cd zo weten in te pakken, dat we vlak na de bespreking ervan zo benieuwd waren en ook zijn ander werk in een special onder de loep namen. Zijn debuut en een paar e.p 's waren van hetzelfde hoge kaliber en werden dan ook in ons "Portrait" terecht uitbundig aangeprezen.

Dat is ondertussen alweer vier jaartjes geleden, en bijna begonnen we te vrezen dat Mike van de podia verdwenen was. Terwijl zijn landgenoot Thorbjorn Risager op meerdere festival hoge ogen scoorde, hoorden we van hem helemaal niets. Onterecht, want Mike Andersen heeft de soul diep in zijn aderen. Het is bijna ongelofelijk dat een Scandinavische artiest zo Amerikaans kan klinken en bovendien zo soulvolle muziek maakt dat het lijkt of we naar een van de Memphis opnames van het bekende Hi-label aan het luisteren zijn.

Mike's muziek is heel apart, een mooi klinkende mix van zoals reeds gezegd, soul, blues en funk. Knappe blazers helpen om het geheel mooi in te kleden, een gitaar die daar perfect bij past en dan die stem waar ik maar niet genoeg kan van krijgen. Ik noemde voorheen het Hi label, de platenstal die Al Green en Ann Peebles groot maakte (of omgekeerd?) en wel om één reden: Mike Andersen lijkt wel een blanke Al Green, maar met zijn gitaarwerk anderzijds haalt hij dan weer pure blues naar boven. Een nummer als "Thinking Of You" heeft the best of both worlds op dat gebied, de soul in zijn stem, de blues in zijn gitaar.

Voor de cover van Howlin Wolf's "Evil" is het dan ook prachtig dat hij hulp krijgt van Boo Boo Davis, die zoals je in ons interview kan lezen nog met de meester zelf opgetrokken heeft. Als hij dat wil kan Boo Boo bovendien een perfecte imitatie van Chester Burnett neerzetten, wat hij hier ook weer opnieuw doet, zodat het even klinkt of Mike met Howlin' Wolf zelf meespeelt en zingt. Prachtig!

Ook nog even vermelden dat het perfect klinkende soundje volledig analoog tot stand kwam met hulp van de Amerikaanse geluidstovenaar Russell Elevado die naast zijn werk met onder meer Alicia Keys, The Roots en Erykah Badu ook met Al Green zelf werkte. Het resultaat is een uiterst warm klinkend vintage geluid, druipend van de soul.

Op de afsluiter, de pure blues "Restless To The Bone" channelt Mike bovendien nog even B.B.King via zijn gitaar en zet zo een mooi punt achter deze voortreffelijke "Echoes". Het was lang wachten maar meer dan de moeite waard. Wat ons betreft is er in Denemarken een bluesartiest die minstens evenveel succes verdient dan mijnheer Risager: deze Mike Andersen. Wat zou ik deze jongen eens graag aan het werk zien op onze podia.

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Custom records

video