M. LUCAS – DUST

Mark Lucas uit Danville, Kentucky verkoos om in 2008 als ‘M. Lucas’ aan een spoedig bloeiende solozangcarrière te beginnen en zijn liedjes in een brede mix van folk, Americana en traditionele Amerikaanse countrymuziekstijl op een debuutplaat aan de buitenwereld kenbaar te maken. Dat album heet “Dust” en bestaat uit tien zeer Amerikaans klinkende liedjes waarvan Mark Lucas er zelf acht heeft gecomponeerd.

De twee andere songs zijn “Long John”, een in bluegrass-stijl gebrachte traditional met violiste Jenee’ Fleenor in een vooraanstaande rol en “Bivouac Of The Dead”, een op muziek gezet gedicht dat Theodore O’Hara in de 19e eeuw als legerofficier schreef voor zijn soldaten uit Kentucky die gesneuveld waren in de oorlog tussen Mexico en Amerika omstreeks 1847.

Ook in de andere eigen composities blikt Mark Lucas enkele keren terug op donkere momenten in de Amerikaanse geschiedenis van de voorbije eeuwen. “Down In The Swamps” en het bluesy “Whiskey Railroad” zijn de meest typerende songs in dit verband. Ook de gloriedagen van het beroemde ‘Barnum & Bailey’-circus omstreeks 1890 komen aan bod in het nummer “The Sideshow”.

Onze favoriete song is meteen ook de vreemde eend in de bijt op dit album. “Gold” is een op iets van Roy Orbison of Don Henley lijkende tearjerker met een zeer sterke vocale prestatie van M. Lucas die schitterend begeleid wordt door de pedal steelgitaarklanken van Blue Mortensen (o.a. bij Lyle Lovett) en opnieuw de jankende viool van Jenee’ Fleenor.

Een geheel andere stijl maar ook mooi vinden wij het door een meezingende dobro begeleide “Last Things” en het folky nummer “Circuit Rider”. Er zit trouwens al een tweede plaat van M. Lucas in de wachtkamer met “Cathead Biscuits” die ergens in 2011 op de markt zal verschijnen. Hopelijk zal dat echter pas gebeuren nadat wij er voor Rootstime een toffe recensie hebben mogen over schrijven.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Skillet Dog Records

video