17f – TREE OF THEM

Ik heb hier een cd in de speler zitten waarvan ik niet echt goed weet wat ik er mee aan moet. Het gaat om een 7 tracks tellend album dat als titel “Tree Of Them” heeft meegekregen en waarvan de uitvoerende artiest zich achter het nietszeggende pseudoniem ‘17f’ schuil houdt.

Ik kon intussen toch al achterhalen dat ‘17f’ het alter ego is van de Zwitserse muziek- en geluidskunstenaar Frederic Merk uit Vevey. Psychedelische, experimentele electropop met heel wat invloeden uit de jazzmuziek is wat ik meen te herkennen in de soundscapes op dit schijfje.

Dat Merk een fan is van alternatieve klanken en etherische filmmuziek kan gemakkelijk herkend worden in de nummers op “Tree Of Them”. Muzikale voorbeelden die voor hem bij de ontwikkeling van zijn eigen sound de weg hebben geplaveid zijn o.a. Pink Floyd, David Sylvian, Air en Mùm.

Simpel kan je de tracks op deze cd niet noemen, eerder complex en moeilijk te positioneren binnen het muzikale landschap. De geluidsexperimenten volgen elkaar in sneltreintempo op en van enige herkenbare ritmiek is ook al nauwelijks sprake. ‘Ambient, lounge, experimenteel’ zouden classificaties voor dit voornamelijk geïmproviseerde werk kunnen zijn.

De vleugelpiano is zowat het enige steeds wederkerende instrument en de overige conventionele instrumenten als gitaar, bas en drums zijn enkel op het meest commerciële nummer “For A While” aanwezig. Met het epos “Aiga II” levert Merk zowaar een 17 minuten durende kakofonie van geluiden af waar wij eerlijk gezegd heel wat moeite mee hebben om dit volledig uit te luisteren.

‘17f’ is blijkbaar één van de vele projecten waar Frederic Merk zich achter heeft geschaard, maar waarvan wij denken dat hij er enkel de interesse van die hard liefhebbers van het alternatieve en experimentele jazz- en popgenre zal kunnen mee opwekken.

(valsam)

 

Artiest info
Website