THE BARCODES - BE COOL The Very Best Of

De heren Alan Glen (gitaar/mondharmonica), Bob Hadrell (toetsen) en Dino Coccia (drums) vormen samen The Barcodes en op deze “Be Cool” verzamelden ze hun beste nummers uit hun vier albums. Tien nummers van henzelf en zeven covers van Bluesgrootmeesters als Blind Willie Mc Tell en Sonny Boy Williamson. De nogal eigenaardige hoes, pinguïns en daarmee verwijzend naar de albumtitel denken wij, is op één of andere manier wel geslaagd te noemen. The Barcodes hebben een nogal “coole” benadering van hun songs die ze hier presenteren. De meeste nummers hebben een nogal relaxe groove, het wandelt allemaal wat aan zonder echt links of rechts de weg op te stuiteren. Dit is niet pejoratief bedoeld, het is wat eigen aan de jazzy-bluessound die de meeste nummers kenmerken.

Een waslijst aan gastmuzikanten, die we niet allemaal gaan opnoemen , tekenen present op deze release. Onder hen een aantal van de beste in de Jazz- , Alan Barnes, Jim Mullen, en R & B-wereld , Paul Cox. Deze keure aan rasmuzikanten neemt niet weg dat je wat op je honger blijft zitten, je hebt de neiging uit te schreeuwen : “komaan jongens, begin er maar eens aan, jullie kunnen het !”. en pas op het zesde nummer wordt aan die oproep gevolg gegeven. Op deze titelsong, van de hand van Glen, wordt het gaspedaal eindelijk ingedrukt en kan onze volumeknop met een stevige draai naar rechts bijgesteld worden.

Op de weg daar naartoe werden we al getrakteerd en verrast op “Checkin’ On My Baby” . Deze klassieker van Sonny Boy Williamson kreeg verdorie een reggae groove toebedeeld en was, mede daardoor, niet direct voor ons herkenbaar. Leuk gedaan zonder meer. Meer zijn we te spreken over Taj Mahal’s “Paint My Mailbox Blue”, prima gestuwd door de Hammond van Roger Cotton.

De voet blijft dus grotendeels op de rempedaal gefixeerd op deze release, af en toe zoals gezegd verrassend uithalend, zoals ook de bijdrage op fluit van Nick Newall, fijn contrasterend met de gitaarlijnen. Het geheel zeg maar in de sfeer van een Georgie Fame bijvoorbeeld en voer voor de liefhebbers van jazzy blues.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

Label: Note Records