THE BOTTLE ROCKETS – NOT SO LOUD

‘The Bottle Rockets’ is een Amerikaanse rockformatie uit St. Louis, Missouri die in 1992 werd opgericht door zanger-gitarist Brian Henneman en drummer Mark Ortmann. De andere bandleden op bas en gitaren wisselden in de volgende jaren een paar keer waardoor Henneman en Ortmann de enige nog originele stichters zijn. Momenteel speelt John Horton op gitaren en Keith Voegele op bas.

Hun sound was meestal geïnspireerd op alt. country en rootsrockmuziek, hetgeen hen in de jaren ‘90 persvergelijkingen opleverde met bands als ‘Uncle Tupelo’, ‘The Replacements’ en Neil Young, deze laatste vooral omwille van de folkinvloeden in hun songs. In hun songteksten verwijzen ze regelmatig naar sociale situaties die ze rondom zich hebben waargenomen en waar ze niet altijd akkoord konden mee gaan.

Sinds hun titelloze debuutplaat uit 1993 verschenen er in totaal tien albums van ‘The Bottle Rockets’ waarvan wij vooral “Songs Of Sahm” uit 2002 hebben onthouden, een verzameling nummers uit het songboek van Doug Sahm. Daar wordt nu een akoestisch live album aan toegevoegd met de cd “Not So Loud”, waarop deze rockgroep dertien nummers uit hun repertoire voor deze gelegenheid in een sober akoestisch kleedje heeft gestoken.

Daarmee brengen ze deze als luide rocksongs bekend geworden nummers terug naar hun originele ontstaanswijze toen ze voor het eerst werden gecomponeerd op een akoestische gitaar. Alle versterkers werden uitgeschakeld en het publiek werd in een grote kring op gezellige wijze rond de groep verzameld. Zo blijkt het best dat een goede song er ook nog altijd staat in zijn naakte versie.

De opname van dit live album gebeurde al in 2007 in een 19e eeuws schoolgebouw in hun thuishaven St. Louis, gespreid over twee avonden waarbij de sterkste momenten later op één album werden gecompileerd. Het levert songs op als “Early In The Morning”, “Perfect Far Away”, Doug Sahm’s “I Don’t Want To Go Home”, ‘Bottle Rockets’-klassiekers “1000 Dollar Car” en “Kerosene”, het grappige “Kit Kat Clock” en het als een tranerige countryballad vermomde “Smokin’ 100’s Alone”.

“Not So Loud: An Acoustic Evening With The Bottle Rockets” zal alle oprechte fans van Americana en countryfolk aanspreken en misschien wel in hun platenverzameling worden opgenomen. Terecht!

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Bloodshot Records

Info: Bertus

video