SOFT SCIENCE – HIGHS AND LOWS

De formatie ‘Soft Science’ is een kwartet muzikanten uit Sacramento, Californië dat geformeerd werd rond zangeres Katie Haley, die zich instrumentaal laat omringen door gitarist Matt Levine, bassist Mason Demusey en drummer Ross Levine. Alle bandleden hadden al een verleden in één of andere Californische groep voor ze er voor opteerden om met deze nieuwe formatie in zee te gaan.

‘Soft Science’ brengt indie rock en moderne popmuziek. Hun debuutplaat “Highs And Lows” bestaat uit tien nummers die door de groepsleden samen werden gecomponeerd. Ze kiezen daarbij steevast voor melodierijke liedjes met teksten over nieuwe, pas gevonden liefde en over het pijnlijke verlies ervan, stuk voor stuk songs die op een wat dromerige en engelachtige wijze door Katie Haley worden gezongen.

Openingstrack “When Will You Come Home” en ook het daaropvolgende “Closer To Me” zijn van die dromerige popliedjes. Het is volgens onze bescheiden mening in deze rustigere nummers dat de vocale capaciteiten van zangeres Katie Haley het allerbest tot hun recht komen. Dat komt ze trouwens nadien nog een paar keer bevestigen, zoals in de nummers “Last Time” en “No Sanctuary”.

Met “Something To Go On”, “Take It Back” en “It’s Right” worden de elektrische gitaren wat meer op de voorgrond geplaatst en krijgen we voor de afwisseling een paar stevigere rocksongs aangeboden. De gekende Phil Spector-sound à la ‘Ronettes’ werd door ‘Soft Science’ als basis gebruikt voor het nummer “Put Your Arms Around Me”, een song die perfect uit de jaren ’60 had kunnen stammen.

“Highs And Lows” van ‘Soft Science’ is een verdienstelijke eerste worp van een dynamisch en ambitieus team waarvoor we eerst nog de kwaliteit van een opvolger voor deze cd willen evalueren vooraleer we hen tot de vedettenstatus verheffen. Maar het potentieel daarvoor is alvast aanwezig.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Test Pattern Records

Info:Rob Forbes

video