DONNA HERULA - THE MOON IS RISING : SONGS OF ROBERT NIGHTHAWK

Een eerbetoon aan de meester van de slide gitaar, Robert Nighthawk. Zo omschrijf je deze “The Moon Is Rising” van Donna Herula. En of het een geslaagde uitgave is geworden ! Miss Herula begeleidt zichzelf op National Steel Resonator en National Steel Trolian. Ze krijgt steun van echtgenoot Tony Nardiello op gitaar en Jon Jochem op mondharmonica. Wij vinden het meestal leuk om zo een plaat te horen te krijgen. Al was het maar om een “weet je nog ?” – gevoel te krijgen. En effectief is het aangenaam te herontdekken hoe groots de songs van Nighthawk wel zijn/waren.

Donna’s snarenspel is heel het album door van uitstekend tot briljant. Haar stem lijkt ons her en der niet rauw genoeg om de weemoed die uit de songs druipt te laten doordringen. Niet getreurd, ze tracht ook niet de stijl van haar idool te kopiëren maar geeft eerder haar eigen versie van de, toch wel indrukwekkende, songs.
Wat ook niet te versmaden is, is de melancholische elektrische vioolbijdrage van Inna Morris Melnikov. Niet genoeg aanwezig naar onze goesting maar heerlijk uitpakkend en bijdragend tot het suggestieve karakter van de titelsong. Dit smaakt naar meer.

Donna produceerde zelf deze uitgave. Wij kunnen alleen maar toejuichen dat ze het sobere, eenvoudige geluid van de traditionele akoestische Blues heeft willen bewaren. Geen franjes of afgelikte productie die de sfeer van dat soort songs wel eens naar de verdoemenis placht te helpen. Verrassend genoeg krijg je ook twee covers van andere bluesartiesten te horen: “Gonna Move To Kansas City van Jim Jackson en Tommy Johnson’s “Maggie Campbell”. Alhoewel , zo verrassend is nu ook weer niet want het waren twee van de favoriete covers van Nighthawk zelf.

Donna heeft met deze uitgave dikwijls onze bewondering opgewekt. Hoe ze behendig laveert tussen finger picking, slide, voetstampend met tamboerijn rond de enkel is niet bepaald alledaags te noemen. De enige bemerking die we zouden kunnen maken is dat haar stem zich niet echt aanpast aan de inhoud van de songs. Of het nu gaat over een minnaar of over liefdesproblemen , of over eenzaamheid, de klank en intonatie blijft wat hetzelfde klinken. Over haar snarenspel zijn we daarentegen zéér te spreken. Aan u dus om Donna Herula te ontdekken, Robert Nighthawk kende u al mag ik hopen.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

CD Baby