ANA EGGE – BAD BLOOD

Ana Egge is een 35-jarige Amerikaanse folkzangeres en songschrijfster die tijdens haar live shows vlotjes de bespeelde instrumenten afwisselt en probleemloos van gitaar op mandoline, slidegitaar en piano overschakelt. Zij is ook bekend omwille van het feit dat ze haar eigen akoestische gitaar heeft gebouwd, een instrument dat ze nog steeds bespeelt tijdens haar live optredens. Ana Egge stond in haar carrière al naast heel wat grote namen op het podium. Daarbij zijn Ron Sexsmith, Shawn Colvin, John Prine, Joan Armatrading en Lucinda Williams enkele van de meest opvallende artiesten.

De momenteel in Brooklyn, New York verblijvende muzikante slaagde er in om in de muzikale radar van Steve Earle op te duiken, de legendarische singer-songwriter die in haar een groot talent meende te herkennen. Hij bood dan ook aan om haar volgende studioplaat te produceren en zo geschiedde dan ook met “Bad Blood”, haar zevende soloalbum sinds haar debuut in 1997 met “River Under The Road” en de opvolger van “Road To My Love”, haar prachtige laatste autobiografische cd uit 2009.

“Bad Blood” werd opgenomen in de legendarische ‘Levon Helm Studios’ in Woodstock, eigendom van de gelijknamige drummer van ‘The Band’. Ana Egge kon daarbij rekenen op de muzikale medewerking van producer Steve Earle, diens vrouw en zangeres Allison Moorer, Byron Isaacs, Rob Heath en Eleanor Whitmore en Chris Masterson, twee leden van Steve Earle’s begeleidingsgroep.

Het handelsmerk in de songs van Ana Egge zijn de duistere hoekjes in zowel de sound als in de songteksten, waarin ze je vaak de indruk geeft dat ze je haar diepste geheimen wil toevertrouwen. Ze bezingt op deze cd een voor haar bijzonder moeilijk onderwerp, namelijk de mentale stoornissen of geestesziekte die bij diverse familieleden zijn opgedoken en waarvoor ze angsten heeft dat ze er zelf ooit ten prooi aan zal vallen.

Songs als “Hole In Your Halo”, “Hands And Knees”, “Driving With No Hands” en de titeltrack “Bad Blood” vertonen droevige verwijzingen naar dit vreselijke fenomeen in verhalen waarvoor Ana Egge op persoonlijke ervaringen in haar familie terugvalt. Ze zoekt daarbij alsmaar naar verklaringen die er niet zijn voor hun gedrag en hun gedachten.

De inbreng van producer Steve Earle is niet zo nadrukkelijk waarneembaar op het album “Bad Blood”, hoewel enkele nummers zoals “Driving With No Hands”, “Evil”, “Shadow Fall” en “Chestnut Tree” hier toch wel een stevigere onderbouw hebben gekregen met een drumbeat of wat krachtiger gitarenwerk. Net daardoor is dit een knappe plaat geworden die de kwaliteiten van zangeres en songschrijfster Ana Egge voor de volle 100 % tot hun recht heeft laten komen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Ammal Records

Info:Lucky Dice Music

video