GARY HUNN AND THE WAYWARD ANGELS – DUST & GIN

Gary Hunn is een muzikant die zich al sinds vele jaren profileert als zanger en songschrijver van blues- en rocksongs, maar die zich nu voor het eerst ook heeft toegelegd op het componeren van countryliedjes. Hij is sinds meer dan 30 jaar één van de 2000 bewoners van ‘Magnetic Island’, een bergachtig eilandje van amper 52 km² voor de kust van Townesville in de Australische deelstaat Queensland.

Het album werd opgenomen in twee verschillende studio’s, waarvan er zich één in het landelijke stadje Townesville bevond en de andere in Sydney, de grootste en oudste stad van Australië met bijna 4 miljoen inwoners. Het contrast voor de omgeving waarin zijn nieuwste plaat “Dust & Gin” tot stand kwam kan dus nauwelijks groter zijn.

De tien vrij traditionele countryliedjes die Gary Hunn bij elkaar pende voor dit album werden opgebouwd rond drie instrumenten: piano, akoestische gitaar en pedal steelgitaar, de onontbeerlijke basisingrediënten van de ‘good old’ countrymuziek zoals we die hier vooral kennen als zijnde afkomstig uit Nashville, Tennessee.

Waar moet je de songs op “Dust & Gin” positioneren? We zouden geneigd zijn om in de richting van George Jones en Merle Haggard te wijzen, maar dan met een lichte Australische inslag door de zonnige uptemposound van de nummers. De piano wordt bespeeld door Lisha Kayrooz, pedal steelgitaar door Phil Baker, gitaar door Chris Griffin, bas door Josh Schuberth (ook co-producer van de cd) en drums door Brian Griffin. Samen wordt dit vijftal ook wel ‘The Wayward Angels’ genoemd.

De teneur van de liedjes is eerder donker, kritisch en gevuld met pathos en beeldspraak. De rockende titeltrack ‘Dust & Gin’ is zo’n song over alles wat er fout kan gaan in een mensenleven en hoe vele mensen hun troost dan in alcohol gaan zoeken. Ook “Fall In Your Bottle’ gaat over de negatieve invloed van drank op een relatie, die dan soms in een scheiding uitmondt, zoals bezongen wordt in “Broken Lives Are Mended Here”.

De gevaarlijke verleiding in het kwade zit vervat in de songtekst van “Why Do I Listen (When Satan Calls My Name)” en hoe omgaan met een gitzwarte depressie vormt het thema van “Buy A Gun Or Go To Memphis” en van “She Falls Apart (I Put Her Back Together Again)”, de eerste single uit deze cd. Moeilijke relaties vormen tevens het onderwerp van de nummers “It Aint’ Right” en “Ronnie’s Still Doing It Tough”.

Gary Hunn zorgt voor soms wat te profetische liedjesteksten maar hij heeft anderzijds wel de leeftijd om vanuit zijn levenservaringen en zijn waarnemingen voor enkele goede raadgevingen te zorgen. Dat is dan ook wat hij doet in de tien klassieke countrynummers op zijn nieuwe album “Dust & Gin”.

(valsam)
“Evil, depression, alcohol and tough relationships are forming the basics of the songs on ‘Dust & Gin’, the latest country record of Australian singer-songwriter Gary Hunn. The profetic and soothing lyrics have been taken from his own experience and observations and contain some excellent advices for an easier life.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Alligator Creek Records

Info: Hemifran

video