CAROLYN WONDERLAND - PEACE MEAL

Ze zal ze al wel meerdere malen gelezen of gehoord hebben, de vergelijkingen van haar muziek met die van Janis Joplin of Susan Tedeschi, en zo te merken heeft ze daar helemaal geen probleem mee, want haar nieuwe cd begint ze met een song van Janis Joplin. Carolyn koos wel voor een minder bekende song van Janis "What Good Can Drinking Do", waarmee ze op een indrukwekkende wijze deze "Peace Meal" opent. Ray Benson, bekend van Asleep At The Wheel was slecht één van de producers, want naast hem is ook ook Larry Campbell, de rechterhand van Bob Dylan en ex - Monkee Mike Nesmith van de partij. Zij weten, voor het eerst, zou ik zelfs durven zeggen, de kracht die Wonderland live steeds uitstraalt nu ook eindelijk in de studio over te brengen.

Alles klinkt rauw en rootsy. Blues, R&B, New Orleans funk, swamp rock en echte gospel zijn slechts een gedeelte van de invloeden die ze op "Peace Meal" laat horen. Ongeveer de helft van de songs zijn goed gekozen minder bekende covers, op "Dust My Broom" na. De eigen geschreven songs tonen dat ze niet alleen als zangeres uitblinkt, maar ook een meer dan behoorlijk songschrijfster is. Als zangeres zit haar kracht in het beheersen van zowel de power als het subtiele . In een song als het ingetogen "Usuper" met zijn mooie drumpartij en de akoestische afsluiter "Shine On", een countrysong, komt die subtiliteit mooi naar voren.

Natuurlijk blijft de blues haar signatuur, en dat bewijst ze onder meer op "Two Trains" (clip) drijvend op de overbekende "You don't Love Me" gitaarriff, bekend gemaakt door de Allman Brothers en ook in Elmore James' "Dust My Broom" waar ze ook als slidegitariste even in de spotlights treedt. Een portie soul, die kan je krijgen in "St. Marks", een midtempo rocksong, maar gebracht met zoveel soul en een snuifje gospel, dat het mijn favoriete track uit het geheel is. Vocaal is Carolyn hier subliem. In het hieropvolgende "Golden Stairs" is de gospelinvloed nog wat sterker, wat een zangeres!

Haar vorige cd "Missunderstood " ook met Ray Benson als producer, was de cd van haar echte doorbraak, maar was dit wapenfeit was reeds meer dan drie jaar geleden. Het lange wachten werd echter beloond: Carolyn Wonderland heeft met "Peace Meal" haar naam voorgoed op het bord geschreven. Driemaal zelfs, vooral als zangeres, maar daarnaast evenzeer als verdienstelijke gitariste en songschrijver.

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video