R.E.M. - PART LIES, PART HEART, PART TRUTH, PART GARBAGE 1982-2011

R.E.M. werd in 1980 opgericht door Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills en drummer Bill Berry, die al in 1997 stopte. In totaal bracht R.E.M. vijftien albums uit, waarvan er in totaal zo’n zeventig miljoen exemplaren zijn verkocht. Al sinds het debuutalbum "Murmur" uit 1983 was R.E.M. een band die positieve kritieken oogstte met zijn platen. Toen de band in 1988 zijn eerste album uitbracht voor Warner Bros. Music, het uiterst succesvolle "Green", wist R.E.M. ook het grote publiek te bereiken met singles als "Stand" en "Orange Crush". Pas met de albums "Out Of Time" (1991) en "Automatic For The People" (1992) werden de leden van R.E.M. heuse supersterren. Singles als "Losing My Religion", "Shiny Happy People", "Everybody Hurts", "Man On The Moon" en "Nightswimming" zijn de meest bekende nummers van R.E.M. en groeiden uit tot popklassiekers.

Vanaf dan begon R.E.M. het rockgeluid van de voorgaande vijftien jaar langzaam achter zich te laten voor softere, meer popgeoriënteerde liedjes. De muziek begon vervelend te worden – zo oordeelde de band ook zelf – met "Around The Sun" (2004) als dieptepunt. R.E.M. hervond zich op "Accelerate" uit 2007, met dank aan producer Jacknife Lee, die voordien reeds aan succesvolle albums werkte van Snow Patrol, U2, Bloc Party, Editors en The Hives. Het stevigere materiaal bleek een gouden greep. De laatste is het dit jaar verschenen "Collapse Into Now" zet diezelfde lijn voort. Wederom met Jacknife Lee achter de knoppen maken R.E.M. hun meest persoonlijke album in jaren, bijna volledig gestript van politieke denkbeelden. Kenmerkend voor R.E.M. was de karakteristieke zang van Michael Stipe en de soms eigenzinnige composities die het midden hielden tussen folk en stevige rock.

Na 31 jaar stopten ze ermee en een carrièreoverzicht zo vlak voor de feestdagen kon natuurlijk niet uitblijven. Er zijn in de loop der jaren al wat verzamelaars van R.E.M. verschenen, maar "Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982-2011" is de eerste die hun hele loopbaan omvat. Voor wie wil weten waarom R.E.M. een van de meeste invloedrijke, vernieuwende en succesvolle rockbands van de afgelopen dertig jaar is, is dit een ideaal startpunt. Van de postpunk met Byrds-invloeden ("Gardening At Night", "Radio Free Europe"), via alternatieve rock ("Begin The Begin", "The One I Love", "Orange Crush"), naar het grote popsucces ("Losing My Religion", "Everybody Hurts") en weer terug naar tijdloze, pakkende rock ("Electrolite", "The Great Beyond", "Supernatural Superserious") en alles ertussenin. Met afsluitend nog eens extra drie nieuwe nummers erbij: "A Month Of Saturdays", "We All Go Back To Where We Belong" en "Hallelujah" is dit wel een prima overzicht.

Dit alles in nagenoeg chronologische volgorde, al is het wat vreemd dat R.E.M. hier 1982 als beginpunt aanduidt. Eerste single "Radio Free Europe" was namelijk al uit in 1981, hoewel hier wordt gekozen voor de versie van debuutalbum "Murmur" uit 1983. Dit album start echter met "Gardening At Night" van de EP "Chronic Town" uit 1982. Daaruit blijkt al meteen dat "Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982-2011" niet strikt genomen een Greatest Hits-verzamelaar is. Enkele singles zijn afwezig, terwijl R.E.M. soms de voorkeur geeft aan albumtracks. Natuurlijk kun je altijd discussiëren over de tracklist, maar in ieder geval staan alle grootste hits en meest geliefde nummers er op …. al ontbreken sterke nummers als "Can’t Get There From Here", "Near Wild Heaven", "Radio Song", "Carnival of Sorts", "Perfect Circle", "Cuyahoga", "World Leader Pretend", "Drive" en "E-Bow The Letter". Hoe dan ook, een fantastische verzamelaar en een mooie terugblik op een mooie carrière. We gaan ze missen.

Disc 1
1 Gardening At Night
2 Radio Free Europe
3 Talk About The Passion
4 Sitting Still
5 So. Central Rain
6 (Don't Go Back To) Rockville
7 Driver 8
8 Life And How To Live It
9 Begin The Begin
10 Fall On Me
11 Finest Worksong
12 It's The End Of The World As We Know It (And I Fee
13 The One I Love
14 Stand
15 Pop Song 89
16 Get Up
17 Orange Crush
18 Losing My Religion
19 Country Feedback
20 Shiny Happy People
Disc 2
1 The Sidewinder Sleeps Tonite
2 Everybody Hurts
3 Man On The Moon
4 Nightswimming
5 What's The Frequency, Kenneth?
6 New Test Leper
7 Electrolite
8 At My Most Beautiful
9 The Great Beyond
10 Imitation Of Life
11 Bad Day
12 Leaving New York
13 Living Well Is The Best Revenge
14 Supernatural Superserious
15 Berlin
16 Oh My Heart
17 Alligator_aviator_autopilot_antimatter
18 A Month Of Saturdays
19 We All Go Back To Where We Belong
20 Hallelujah

Artiest info
Website  
 

Label: Warner Bros.

video