BABY DEE – BABY DEE GOES DOWN TO AMSTERDAM

De beroemdste transgender van de voorbije jaren is zeker Antony Hegarty, de als vrouw geklede zanger van de succesformatie ‘Antony & The Johnsons’. Maar ook de uit Cleveland, Ohio afkomstige transseksuele shemale ‘Baby Dee’ is goed op weg om zich definitief in de kijker te werken bij het muziekminnende publiek. We zullen vanaf hier misschien best over ‘haar’ en ‘zij’ spreken om de begrijpbare verwarring bij u als lezer te vermijden.

‘Baby Dee’ is sinds jaren actief als harpiste, accordeoniste en pianiste bij gezelschappen als ‘The Kamikaze Freak Show’ en ‘Current 93’. Ook aan het werk van de eerder vermelde ‘Antony & The Johnsons’ droeg zij haar steentje bij. Maar al gauw ontdekte men haar talent als componiste en zangeres van theatraal aangeboden muzikale werkstukjes. In de voorbije tien jaar verschenen er zeven albums van ‘Baby Dee’ die met wisselend succes werden onthaald.

Nu is er een live dubbelalbum verschenen onder de titel “Baby Dee Goes Down To Amsterdam”. Het is de registratie van een live concert dat ze in 2009 voor de Nederlandse VPRO Radio deed in het beroemde jazzpaleis ‘Bimhuis’ in Amsterdam. Daarbij begeleidt ze zichzelf op harp en op een majestueuze ‘Steinway D Grand’-piano en wordt ze bijgestaan door drie topmuzikanten met John Contreras op cello, Alex Neilson op drums en Joe Carvell op staande bas.

We krijgen in een twintigtal songs een ruim aanbod van door jazz, folk en pop beïnvloede cabareteske liedjes die op uitermate theatrale wijze vertolkt worden door ‘Baby Dee’. De tracklist van dit dubbelalbum is een bloemlezing van haar beste nummers uit vroegere albums als “Book Of Songs” en “Safe Inside The Day”, liedjes die hier afgewisseld worden met een aantal nieuwe songs.

Tussen de nummers door grapt zij met het publiek en met haar muzikanten en toont ze dat ze een vernieuwende, humoristische entertainer van de bovenste plank is. Er zitten trouwens ook wat tekstueel moeilijker verteerbare songs tussen de vloeiende melodietjes verborgen en dat typeert eigenlijk de steeds door ‘Baby Dee’ gehanteerde, tussen ‘rauw’ en ‘liefelijk’ afwisselende zangstijl.

We willen ook nog even vermelden dat op de binnenzijde van het cd-hoesje een door Mary Norris naar het voorbeeld van de gebroeders Grimm herbewerkt en aangepast sprookje te lezen valt waarin Baby Dee de hoofdrol vertolkt. Ook aan het lezen van dit verhaal zult u zeker en vast een hilarische belevenis overhouden. Het werk op dit leuke dubbelalbum is allemaal zeer extravagant en theatraal, maar anderzijds toch ook wel zeer professioneel en spitsvondig gepresenteerd door haar/hem/het.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Tin Angel Records

Distr.: Sonic Rendezvous

video