ROMI MAYES - LUCKY TONIGHT


De Canadese singer-songwriter Romi Mayes maakte reeds een aantal uitstekende platen. Met name het in 2006 verschenen "Sweet Somethin Steady" kon rekenen op uitstekende recensies in met name de Amerikaanse en Canadese pers, maar in de Benelux bleef de aandacht voor de muziek van Romi Mayes helaas beperkt tot enkele gespecialiseerde roots sites. Ook het album "Achin In Yer Bones" uit 2009 kreeg niet bepaald veel aandacht, al was ze in dat jaar samen met haar band één van de revelaties tijdens het Blue Highways festival in Utrecht en konden we later op het jaar nog eens een intieme show van deze dame beleven in het Toogenblik In Haren. Voor ons maakte Romi Mayes althans met "Sweet Somethin Steady" een geslaagde entree in de wereld van de Americana. Was deze plaat op sommige punten nog wat onevenwichtig, op "Achin’ In Yer Bones" viel alles op zijn plaats. Op deze plaat werd Mayes bijgestaan door muzikant en producer Gurf Morlix die ook al van de partij was op "Sweet Somethin Steady", maar drukte dit keer wat nadrukkelijker zijn stempel op deze plaat. Een verstandige keuze, want Morlix weet Romi Mayes op "Achin In Yer Bones" te inspireren tot grootse daden. Ze zingt afwisselend met tedere en rauwe stem rake teksten over drugs, drank, seks, liefde en een leven 'on the road' en speelt daarbij een gemeen potje gitaar. Daarbij bracht dit album, haar de titels 'album van het jaar' en 'songschrijver van het jaar' op de Western Canadian Music Awards van 2009. Dit is ook de reden waarom we haar nieuwste album "Lucky Tonight" terug onder de aandacht brengen want wederom valt Mayes in de prijzen. Voor de 2011 Western Canadian Music Awards won ze dit jaar wederom de titel 'songschrijver van het jaar' voor het nummer "Ball and Chain" uit haar nieuwste plaat.

"Lucky Tonight" verscheen deze zomer, een pracht van een plaat waarop Mayes elf nieuwe liedjes live heeft opgenomen in The West End Cultural Centre van Winnipeg in de Canadese provincie Manitoba, ééntje die verdomd rauw uit de groeven spat. In de eerste plaats vanwege Romi’s zang. Daarnaast wordt het vuur op "Lucky Tonight" haar na aan de schenen gelegd door het agressieve gitaarspel van Jay Nowicki (The Perpetrators). Het aanwezige publiek geniet hoorbaar met volle teugen, en hun enthousiasme is oprecht. Vorige maand tourden ze samen ter promotie van en met het repertoire van de nieuwe cd door Nederland. Deze Europese tournee heeft Romi Mayes halfweg echter moeten annuleren. Op doktersadvies heeft ze haar Europese tournee beëindigd en keerde per direct terug naar Canada. Voor ons een gemiste kans om van haar optreden in Eindhoven te kunnen genieten, maar hopelijk komen ze volgend jaar terug naar onze Lage Landen.

Terug naar haar cd, want wanneer je "Lucky Tonight" beluistert, hoor je waartoe dit stel in staat is en weet je zeker dat dit voor ons een onvergetelijk concert ging worden. Je moet natuurlijk wel lef hebben, om een album vol onbekend materiaal als liveplaat uit te brengen. Welnu, lef kan Mayes niet ontzegd worden en bovendien slaagt ze glansrijk in haar opzet. Waar haar vorige albums meer ingetogen en doorleefde platen waren, worden er nu meer uptempo nummers gespeeld, waar de energie en het enthousiasme vanaf spatten, op tijd afgewisseld met een paar hele mooie ballads. Joan Jett, Ray Charles en The Rolling Stones in één adem. Dat is Romi 'Raw Me' Mayes, een stoere dame met treffende teksten die het ene moment lieflijk zingt en het andere moment een scheurende gitaarpartij brengt. Dat Jay Nowicki een uitstekende bluesgitarist is weten we al veel langer, maar door zijn medewerking krijgen haar tien zelf geschreven songs zo'n bluesrock-sound mee dat Mayes met dit prachtige "Lucky Tonight" eerlijk gezegd mijn stoutste verwachtingen overtreft.

De muziek op deze plaat is lekker rauw en put vooral uit de rock ’n roll, country en met name de blues. Het zo trefzekere gitaarspel van Jay Nowicki is van een buitengewoon hoog niveau en ook de andere muzikanten op deze plaat weten precies wat Romi Mayes nodig heeft. Mayes hoeft zelf vervolgens niet veel meer te doen dan met haar emotievolle en veelzijdige stem het kippenvel op je armen te zingen; iets waar ze in alle songs op "Lucky Tonight" glansrijk in slaagt. Het zijn vooral liedjes met karakter, waarin Romi verhaalt over het leven onderweg, ver van huis, en het verlangen naar liefde dat maar zo zelden wordt vervuld. Dat deze dame veel heeft meegemaakt verhaalt ze in o.a. in "Don't You Mess with Me", "After the Show" en "Lucky Tonight". Sommige songs zijn rauw en stevig, zoals de broeierige opener "Easy on You" en het rockende "Can't Get You Off (My Mind)". De zangeres vertolkt deze met passie en lef. Andere liedjes zijn rustig en laten de zangeres van haar kwetsbare kant horen. Zo speelt ze in het ingetogen slotwoord "I Will" voor het eerst live de piano, maar onder deze rustige liedjes vormt de intieme bluesparel "Ball and Chain" een waar hoogtepunt. Met deze plaat leveren Romi Mayes en Jay Nowicki gewoon een plaat af die moet worden gerekend tot de betere platen die dit jaar in het genre zijn verschenen.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

interview

video