LOUISIANA RED & LITTLE VICTOR’S JUKE JOINT - MEMPHIS MOJO

Nagenoeg hetzelfde team dat zanger/gitarist Louisiana Red muzikaal gezelschap hield op het alom bejubelde album ‘Back Is The Black Bayou’ is nu ook weer van de partij op deze opvolger ‘Memphis Mojo’. Dat includeert harmonicaspeler Bob Corritore, David Maxwell op piano en The Hawk op gitaar. Bill Troiani speelt contrabas en Alex Pettersen is weer een lust voor beide oren en de ontvankelijke hartbeat. De in 1932 geboren bluesveteraan schreef alle songs zelf zoals hij dat nu al een halve eeuw lang doet sinds hij solo zijn eigen weg zocht in het mijnenveld van opwellende en onderdrukte emoties. Alleen ‘See That My Grave Is Kept Clean’ ontleent hij van Blind Lemon Jefferson, maar zijn eigen ‘No More Whiskey’ evenaart moeiteloos deze klassieker.

Het album werd opgenomen in Memphis, enkele dagen nadat hij met het vorige album in de prijzen viel. Little Victor producete wederom dit album en Louisiana Red stort als vanouds zijn ganse ziel in zijn bluessongs. De blues klampte zich al aan hem vast van toen hij als vijfjarige in tragische omstandigheden wees werd. Sindsdien volgt de blues hem zowel in zijn politiek sociaal-kritisch ageren als in zijn wisselende gemoedsbewegingen. Terecht mag hij ‘I Had Troubles All My Life’ zingen. Toen zijn held Muddy Waters in april 1983 overleed was dat alsof hij voor de tweede keer een vader verloor. De Lp ‘Boy From Black Bayou’, in datzelfde jaar uitgebracht, was dan ook een tribuut aan Muddy Waters. De ‘Black Bayou’ is blijkbaar een donker gebied dat hem erg intrigeert.

Dit album ligt in dezelfde lijn als ‘Back Is The Black Bayou’ maar biedt ook afwisseling. ‘Just Take Your Time’ is speels uitnodigend, ‘Boogie Woogie Boogie’ dansbaar en ‘So Long So Long’ met slidegitaar weemoedig. Het repetitieve ‘I’m Gettin’ Tired’ verraadt de invloed van John Lee Hooker met wie hij verschillende jaren optrok. De harmonica van Corritore treurt mee op ‘Grandmother’s Dead’. Louisiana Red, inmiddels een levende legende, weet hoe blues hoort te klinken en heeft geen behoefte aan franjes of showelementen. De medemuzikanten volgen hem daarin en houden hun rol bescheiden maar niettemin verrijkend. En drummer Pettersen stemt zijn opwindende beat af op die sound van ongepolijste blues die na al die jaren blijft fascineren. Nu in dit najaar de zeis zovele blueslegendes wegmaait is het meer dan ooit nodig om bluesmannen met een ruwe bolster tevens vertolkers van eerlijke blues te koesteren.

Marcie

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records
Distr.: Munich Records

video