BELLOWHEAD – HEDONISM

Multi-instrumentalist John Spiers en violist, componist en zanger Jon Boden waren in 2004 de twee Britse oprichters van de elfkoppige folkgroep ‘Bellowhead’. De formatie specialiseerde zich in het brengen van traditionele dansmuziek, meezingers en folksongs die voornamelijk door Jon Boden werden gearrangeerd en in een moderner kleedje werden gestoken.

Met elf muzikanten in hun rangen biedt de formatie ‘Bellowhead’ een heel gediversifieerd geluid waarin een breed pallet aan instrumenten - meer dan 20 verschillende - aan bod kan komen. 4 leden zorgen voor een blazerssectie bestaande uit trompet, tuba, saxofoon en trombone en zes bandleden wisselen met elkaar af voor de vocale bijdragen.

Met zo’n creatieve bende op het podium kan de toeschouwer sprankelend vuurwerk verwachten met een energieke, grappige en dynamische performance waarin teveel verrassingen voor komen om ze allemaal gezien te kunnen hebben. Hun eerste full-cd verscheen in 2006 onder de titel “Burlesque” en twee jaar later werd “Matachin” als tweede album gereleased.

Wij gaan het in deze recensie voornamelijk hebben over “Hedonism”, hun derde studioalbum dat nu internationaal wordt uitgebracht in een ‘special edition’-formaat met een bonus dvd waarop vijf nummers uit hun in mei 2011 opgenomen live dvd “Hedonism Live” te aanschouwen zijn. Die live opname gebeurde tijdens een indrukwekkend optreden van ‘Bellowhead’ in de ‘O2 Academy’ in het Britse stadje Bournemouth.

Het plezier straalt af van deze muzikale bende als ze zich doorheen tien traditionals worstelen op deze cd en de respectvolle bewerking van de klassieker “Amsterdam” van Jacques Brel is één van de absolute hoogtepunten op het album. Andere favoriete nummers zijn opener “New York Girls”, de op Balkanmuziek geïnspireerde fiddle instrumentals “Cross-Eyed And Chinless” en “Parson’s Farewell”, het door de blazerssectie gedomineerde verhaal over “The Hand Weaver And The Factory Maid”, het knotsgekke, theatrale vaudeville rocknummer “Little Sally Racket” en de afsluitende song “Yarmouth Town”, waarin jazz, folk en rock op een prachtige wijze in elkaar samensmelten.

Ook u kunt in januari 2012 in Nederland en in februari 2012 in België telkens drie keer gaan genieten van een live optreden van ‘Bellowhead’. Als u dit enigszins in uw agenda zou kunnen inpassen, dan zal u zich deze keuze zeker niet beklagen, vooral niet na het bekijken van de 5 songs tellende dvd die bij het recente album “Hedonism” is toegevoegd met een live optreden van deze vrolijke bende. (valsam)

 

29 januari, 2012 - Breda (NL) - Mezz
3 februari, 2012 - Amsterdam (NL) - Paradiso
4 februari, 2012 - Groningen (NL) - Oosterpoort (uitverkocht)
8 februari, 2012 - Antwerpen (B) - De Roma
10 februari, 2012 - Brussel (B) - Muziekpublique
11 februari, 2012 - Roeselare (B) - Spil

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Navigator Records

Distr.: PIAS Benelux

Info: Kardini (B)
Klanderman Promotion (NL)

video