EARL THOMAS - INTRODUCING THE BLUES AMBASSADORS

Earl Thomas en zijn Blues Ambassadors komen uit San Francisco, een stad met een multiculturele samenstelling en dat weerspiegelt zich ook in hun bezetting, net als in hun muziek. Net als de culturele verschillen zijn ook de verschillende stijlen binnen de blues er volop in vertegenwoordigd.

Als we zeggen verschillend, dan menen we dat ook ten volle, met een Japanse keyboardspeler Takeshi Komori, de Indiaanse bassist Kedar Roy, de Italiaanse drummer Paul Revelli, de Britse gitaristen Robert Sidwell en Bob Welsh als muzikanten, kunnen we wel van een smeltkroes van verschillende afkomst spreken. Earl Thomas zelf komt, zoals sommigen zullen weten, uit Tennessee, meer bepaald de Smokey Mountains.

Earl Thomas is een zanger wiens stem perfect is voor het moderne blues - en soulwerk. De evolutie die de blues doormaakte, het verweven worden met moderne stadselementen, weten hij en The Blues ambassadors met hun shows en ook deze cd perfect over te brengen.

Voor deze zelf geproduceerde cd uit 2010 werd de hulp ingeroepen van Kid Andersen als opnameleider en mixer. Het is een sterke, modern klinkende bluesplaat geworden, die zich op het grensgebied van soul en funk begeeft. Enkele bekende covers, zoals Magic Sam's "All Your Love" en het door Steve Miller bekend gemaakte "Jet Airliner", voor de rest hoofdzakelijk eigen songs.

De knappe instrumentale track met de wat misleidende titel "All Talk, No Action" lijkt zo weggelopen uit een Booker-T cd. Het funky "Love Is A Wonderful Thing" samen met het soulvolle "Standing In The Rain" zijn slechts een paar hoogtepunten uit het sterke eigen werk op deze knappe bluesrelease van vorig jaar, die een voorbode vormde voor het echte nieuwe werk van Earl Thomas, waarover we het hieronder gaan hebben.

Ondertussen werden voor "See It My Way" The Ambassadors tijdelijk ingeleverd voor Paddy Milner & The Big Sounds, een kennismaking die toevallig tot stand kwam tijdens The Legendary Blues Cruise in 2007 waaraan beiden deelnamen. Earl herkende Paddy, omdat hij in stilte een bewonderaar was van diens keyboardspel. Toen Earl een jaar later een band zocht voor een Europese tour was de keuze snel gemaakt. Al heel vlug werd beslist dat ze een gezamenlijke cd zouden maken, omdat ze zowat dezelfde idee├źn hadden over muziek.

Ondertussen ligt het resultaat van die samenwerking voor ons, en hoewel we al behoorlijk enthousiast waren over "Introducing The Blues Ambassadors" zijn we het over deze "See My Way" nog veel meer. Vooreerst is er natuurlijk die heerlijke stem van Earl, met evenveel grit als honing erin om evengoed bluesy als warm en soulvol te klinken, en ten tweede..The Big Sound met Paddy aan het orgel is een verrukkelijke groep om de muziek van Earl Thomas te omlijsten, meer nog dan the Blues Ambassadors als dat enigszins mogelijk is.

De blazers, samen met de Hammond en Wurlitzer keyboards zorgen voor een warme volle sound die nummers als "See It My Way" zo sterk maken. De songs met het hoogste soulgehalte dragen echter onze voorkeur weg. Mooie voorbeelden hiervan zijn " Right To Your Soul" en "Better Have Lost and Loved". Een nummer als "Stone Cold Sober" met een hoog New-Orleans gehalte, brengt zelfs wat jazz naar binnen en zorgt zo voor extra afwisseling, bovendien werd alles ingeblikt in minder dan twee dagen, bijna ongelofelijk als je 't resultaat hoort.

Sommigen onder jullie zagen de heren waarschijnlijk aan 't werk in (ge)Varenwinkel en hun zullen we zeker niet hoeven te overtuigen. Aan de anderen: kijk naar de bijgevoegde clip uit dat optreden of schaf je gewoon risicoloos deze cd aan.

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Movin Music

video

 

Artiest info
Label : Pepper Cake Records  
Distr: ZYX