OMAR & THE HOWLERS - ESSENTIAL COLLECTION - CD 1 ‘BEST OF’ - CD 2 ‘OMAR’S PICKS’

De titel zegt het al. Alle songs die essentieel zijn of waren in de veertigjarige carrière van Omar Kent Dykes, geboren in 1950 in Mississippi, hebben voor hem een speciale betekenis. De redenen voor zijn keuze zijn uiteenlopend. Sommigen houden verband met herinneringen uit zijn jeugdjaren of maakten hoogtepunten uit in zijn carrière, ofwel omdat hij er een hit mee scoorde ofwel omdat hij de song samen met een bevriend iemand schreef, zoals ‘Wall Of Pride’ samen met zijn vriend en manager Kevin Wommack. Anderen zijn gebonden aan plaats of aan medemuzikanten. Dieptepunten waren er ook, maar die verzinken in het niets in die hectische periode van schrijven, touren, opnemen en spelen. Sinds zijn debuutalbum in 1980 bracht hij immers een twintigtal albums uit en honderdvijftig concerten per jaar zijn bij hem geen uitzondering. 

Beide delen bevatten een overzicht van songs uit zijn Live en studioalbums, waardoor de begeleidende muzikanten afwisselen. Sommige songs dateren immers van 1991, anderen van 2008, zodat er een diversiteit is aan begeleidende muzikanten. Drummers Gene Brandon en B.E. ‘Frosty’ Smith zijn zeker het vermelden waard, evenals gitarist Malcolm ‘Papa Mali’ Welbourne. Ook Gary Primich op harmonica speelt mee zoals op ‘Muddy Springs Road, een straat in Magnolia waar Omar’s ouders lange tijd hebben gewoond. 

Op de CD ‘Best Of’ vind je de songs terug die live in Paradiso of in Duitsland werden opgenomen of komen o.m. uit zijn albums ‘Big Delta’ en ‘Blues Bag’ met daarop het energieke swampy ‘Big Chief Pontiac’. Maar daar stopt het niet mee, want ook twee songs uit het samen met Jimmie Vaughan opgenomen album kwamen op deze ‘Best Of’ terecht. En een echte ontdekking is het ‘Snake Oil Doctor’ uit de ‘The Screamin’ Cat’ cd.

Het tweede deel met de ‘Omar’s Picks’ bestaat hoofdzakelijk uit Omar’s eigen selectie. Omar leerde al op zijn twaalfde gitaar spelen en op zijn twintigste had hij zijn eigen ‘The Howlers’ band, waarvan de bandleden in de loop der jaren wisselden. In 1976 verhuisde Omar naar Austin, Texas, maar zijn roots uit zuidelijk Mississippi zal hij nooit verloochenen, integendeel. Zijn invloeden en inspirerende bluesidolen zijn daarom divers, met ook wisseling van genres. Zijn rockblues leunt aan bij Hound Dog Taylor. Op enkele funky songs speelt saxofonist Mark Kazanoff mee. Het geheel van Texas en Louisiana blues, swing en boogie-woogie bruist en werkt stimulerend. Vooral ‘Alligator Wine’ met Kazanoff werkt aanstekelijk. 

Bij een verzamelalbum bestaat het gevaar dat men na afloop de markt wil afschuimen om het album op te snorren waarop je persoonlijke favorieten staan, zodat ik nu zeker op zoek zal gaan naar het album ‘Swingland’ uit 1998 met daarop het gecoverde ‘Work Song’ of de cd ‘World Wide Open’ uit 1995 met daarop het soulvol gezongen ‘Sugar Ditch’, in co-schrijverschap met Michael Dan Ehmig. Beiden waren nog niet in mijn bezit en dus is de verleiding groot om mijn collectie aan te vullen met deze essentiële songs. 

Marcie

Tracklist:
(Disc 1)

 1. Magic Man
 2. East Side Blues
 3. Border Girl
 4. Hard Times In The Land Of Plenty
 5. Bad Seed
 6. Wall Of Pride
 7. Mississippi Hoo Doo Man
 8. Big Chief Pontiac
 9. Tears Like Rain
 10. Monkey Land
 11. Snake Oil Doctor
 12. Muddy Springs Road
 13. Boogie Man
 14. You Made Me Laugh
 15. Jimmy Reed Highway

 (Disc 2)

 1. I Want You
 2. Snake Rhythm Rock
 3. Burn It To The Ground
 4. Got My Heart Set On You
 5. Work Song
 6. Alligator Wine
 7. Do It For Daddy
 8. I’m Wild About You
 9. That’s Your Daddy Yaddy Yo
 10. Stone Cold Blues
 11. Girl’s Got Rhythm
 12. Life Without You
 13. World Of Trouble
 14. Sugar Ditch
 15. Built For Comfort

 

 

Artiest info
Website  
 

 

Label: Ruf Records
Distr.: Munich Records

video