DOUG TIELLI – SWAN SKY SEA SQUIRREL

Met zijn band ‘The Silt’ is de Canadese zanger en songschrijver Doug Tielli vooral sant in eigen land. Maar deze muzikant uit Toronto, Ontario heeft nog veel meer in zijn mars dan wat er van zijn band op de markt verschenen is. Hij is uitermate actief in een hele reeks projecten met andere groepen en organisaties en heeft zich nu ook voor het eerst geprofileerd als solartiest met de release van zijn solodebuutplaat “Swan Sky Sea Squirrel”.

Voor dit album trok hij drie maanden naar een oude school op Toronto Island waar hij een heuse opnamestudio voor zichzelf had opgebouwd. Daar componeerde Doug Tielli nieuwe songs en experimenteerde hij met een serie muziekinstrumenten tot het gewenste objectief van goede nummers voor zijn eerste plaat was bereikt.

Dan nam hij die liedjes op, waarbij hij alle instrumenten zelf heeft ingespeeld met uitzondering van Nick Fraser op drums voor 2 nummers en een aantal vrienden die voor het openingsliedje en eerste single uit deze cd “Yes I Am Lonely” hun bijdrage als harmony vocalisten afleverden. Voor het liedje “Riversea” herbewerkte Doug Tielli ook een gedicht van de Vietnamese boeddhist, vredesactivist en dichter Thich Nhat Hanh, een bekende zenleraar waar hij bewonderend naar opkijkt.

In september van dit jaar was Doug Tielli nog live aan het werk te zien in ‘Kunstencentrum België’ in Hasselt waar hij het voorprogramma verzorgde voor labelgenote ‘Baby Dee’. Daar bleek al dat zijn nummers eerder de indruk opwekken dat je naar onafgewerkte demo’s aan het luisteren bent. Met zijn wat ijle zang, de bescheiden arrangementen en de avant-gardistische klanken van zijn muziek vereist Doug Tielli een geconcentreerd publiek.

Toch zijn er op “Swan Sky Sea Squirrel” naast enkele psychedelische tracks ook enkele wat vlotter in het gehoor liggende songs te bespeuren: “When The Sky Opens” is een dromerige mijmering van een wat eenzame muzikant, “Riversea” is een parel waarin het geluid van de trombone voor een relaxte sfeertje zorgt en “Deer” wordt zacht akoestisch aangeboden met wat vrouwelijke zang van Jennifer Castle ter ondersteuning.

Maar voor nummers als “Swan”, “Squirrel Tips”, “Santia” en “Lilia” moet je al een diehard fan van dit experimentele muziekgenre zijn om mee te drijven op de golf waarop deze Doug Tielli zit te surfen. Dit is zeker geen gemakkelijke plaat en echt vrolijk wordt je ook al niet van de beluistering. Het wordt dan ook afwachten of Doug Tielli met dit album toch op genoeg bijval kan rekenen bij een breder publiek.

(valsam)

Artiest info
   
 

Label: Tin Angel Records

Distr.: Sonic Rendezvous

video