JUMPIN JACK BENNY - I’LL BE ALRIGHT

Benny Cortez, aka Jumpin Jack Benny is de frontman van de gelijknamige swingende bluesband. Op de binnenkant van de hoes staan ze vermeld als “One Of The Most Entertaining Acts” en ik kan me na het beluisteren van hun debuut cd er mij best iets bij voorstellen. “I’LL Be Alright” is de naam van deze release waarop we elf nummers terugvinden. Zes onder hen zijn eigen nummers en de laatste twee nummers zijn Live Bonus Tracks. De band bestaat uit vijf groepsleden en is afkomstig uit Californië. Ieder van hen heeft de nodige ervaring en ze hebben ook samengewerkt met grootheden als Bo Diddley en James Cotton.
Dat is belangrijk om weten want ondanks het feit van de groepsnaam heeft wel degelijk ieder bandlid een belangrijke inbreng in de totaalsound en het welslagen van dit album.

Het begint al zéér fraai met het door jankende gitaarlijnen en kloppende pianospel aangedreven “I Don’T Believe”. Het door Ronnie Earl gepende nummer laat al een eerste keer Cortez’ fijne stem horen. Het swingende tempo wordt aangehouden op het gestaag aangroeiende “Tell Me Please” waar niet voor het laatst herinneringen aan James Brown komen bovendrijven. Tony “Fingers” Naranjo bewijst alweer wat voor een fantastische gitarist hij wel is.

Het niveau van het album blijft hoog, Cortez is een uitmuntend zanger. Zowel in de meer rockende- als in de soulvollere nummers blijft hij moeiteloos overeind. De man is trouwens ook een zeer gedreven harmonicaspeler. In het briljante “Big Woman Blues”, waar voor het eerst de voet van de gaspedaal wordt gelicht, is de smoelschuiverij in duel met de gitaar nergens minder dan indrukwekkend. De song is wat schatplichtig aan Willie Dixon’s “Little Red Rooster” maar je kan het evengoed als een eerbetoon beschouwen, fantastisch nummer en met verve gebracht.

In “Take Time Out To Hear Me Some Blues” laat Kirk Nelson dan weer horen dat hij een uitstekend Keyboardspeler is. En dan hebben we de ritmesectie nog niet vermeld die met Mike Stover (bas) en Eric Tice (drums) de hele plaat stuwend naar een energievol eindresultaat brengen. De twee afsluitende nummers zijn dus de live nummers. De hebben de neiging om wat meer uit de deinen tot jamsessies maar laten vooral ook horen tot wat de band live moet in staat zijn. Dit album is dan ook een aanrader voor liefhebbers van aanstekelijke, swingende funky blues.

Bluesyluc

 

Artiest info
Website  
 

Label: Boppin Records
Promotie: Frank Roszak

video