ANDERSON / WAKEMAN – THE LIVING TREE IN CONCERT PART ONE

Samen op zoek naar de waarheid, de sleutel van het geluk en de zin van ons bestaan, geen eenvoudige klinkende opdracht, maar als twee harten kloppen als één sta je al heel ver. Dit is zeker het geval bij het geniale muzikale duo Jon Anderson en Rick Wakeman. Al bij de wereldberoemde prog-rockband Yes lieten ze als ware alchemisten hun woorden en geluiden versmelten tot songs die zodanig onder je huid kropen alsof je op een wolk zweefde naar een andere kosmos. Op hun in 2009 verschenen album “The Living Tree” hoorde je al dat er alles behalve sleet op hun formule zit. Vandaag dompelen ze ons onder in een live uitgave van de begeleidende tournee van het album, opgenomen onder de naam “The Living Tree In Concert Part One ”. Met enkel het unieke stemtimbre van Jon Anderson, een warm klinkende klassieke gitaar en de meesterlijke toetsen van Rick Wakeman, klinkt het geheel van deze uitgeklede versies van oude en recente nummers uitermate subtiel . Het is een schitterend album dat volledig tot zijn recht komt in deze kerstperiode en de nadruk nog meer legt op innerlijke kracht die uitgaat van elke song.

Al sinds 1971 het meesterwerk “Fragile” van Yes, rijgt het duo Anderson / Wakeman de successen aan elkaar met pareltjes als “Close To The Edge”,” Tales From Tropografic Oceans” of “Going For The One”. Ondanks het grote succes was het niet altijd peis en vree binnen Yes en meermaals bewandelden ze zo ieder hun eigen artistieke paden, maar de band tussen het duo bleef gesmeed en verenigde hen zo in 2006 op een tournee waarin zowel eigen werk als Yes klassiekers aan bod kwamen. De kroon op het werk werd gezet met de release van hun gezamenlijk “The Living Tree” album en eigenlijk komt dit live album de niet vervulde beloftes na die toen werden gedaan. Toen verzekerde het duo ons enkele oude Yes klassiekers te herwerken en op het album te plaatsen, maar uiteindelijk werd er toch gekozen voor enkel nieuwe nummers. Vandaag kunnen de fans echter met “The Living Tree in Concert Part One” hun hart ophalen aan een reeks geslaagde bewerkingen van hun bekende werk, zonder afbreuk te willen doen aan de nieuwe nummers, want ook daar zitten weer enkele toppers tussen die zorgen voor de hoogtepunten uit het album. Als je echter Jon Anderson’s heerlijke oplopende gitaarakkoordenreeks van “And You And I” uit hun kaskraker “Close To The Edge” hoort, bijgestaan door het genuanceerde synthesizerspel van Rick Wakeman, ben je als oude fan dadelijk verkocht. Bijna naadloos sluiten echter nieuwe nummers zoals “Living Tree” of de absolute romantisch walsende topper “The Garden”, met gecombineerd piano en synthesizerwerk, aan bij de oude klassiekers. Verassingen houdt het duo ook voor ons in petto, zoals een zomerse reggae bewerking van “Time And A Word”, een meer ingetogen versie van het anders zo krachtige “South Side Of The Sky”, waar de krakende stem van Jon Anderson wat sleet vertoont in de hogere stemregionen, terwijl ze in “Long Distance Runaround”, een andere klassieker uit hetzelfde succesalbum “Fragile”, kiezen voor een meer fijngevoelige, barokke bewerking.

Wil je iets unieks in huis halen voor deze vredige kerstdagen dan moet je niet verder zoeken dan “The Living Tree Live Part One” van het illustere duo Anderson / Wakeman. Hun tijdloze muziek brengt je in deze subtiele muzikale omkadering dadelijk in de juiste sfeer en zal menige gast aan de kersttafel verbazen en met sereniteit overladen. We kijken al reikhalzend uit naar het tweede deel van deze serie.

Yvo

Artiest info
Website  
 

Label: Gonzo Multimedia
Info: Glass OnyonPR

video