JERRY LINDQVIST – RIVERTOWN

Onze trouwe lezers zullen al wel weten dat de muzikanten die er achter zijn gekomen dat Rootstime hen altijd een steuntje in de rug wil bezorgen, ons van over de hele wereld weten te vinden om hun platen naar toe te sturen en om daarna nagelbijtend op een kopie van onze recensie over hun werk zitten te wachten.

Van Afrika tot in Amerika, van op de Himalaya tot in de woestijn wordt muziek gemaakt die wij hier met veel plezier voor u beluisteren en van commentaar voorzien. Maar ook in het hele Hoge Noorden zijn er jonge artiesten die bezeten zijn van muziek, zelfs in Finland, het land van de duizend meren waar de kerstman in Rovaniemi woont.

Jerry Lindqvist is zo’n jong talent dat overloopt van de ambities om het vanuit zijn thuishaven Vaasa nabij de Finse westkust in de hele wereld als singer-songwriter te gaan maken. Tot op heden was hij vooral actief als frontman van de alt.countrygroep ‘Jerry And The Outlaws’ waarmee hij twee full-cd’s heeft uitgebracht: “Happy Hour Saloon” in 2006 en “No. 2” in 2007.

Maar voor zijn recente soloplaat “Rivertown” heeft hij er voor gekozen om liedjes in rock- en countrystijl te componeren en te zingen. Naast de hulp van enkele bevriende Finse muzikanten kon hij de beroemde violist Bobby Flores en zanger-gitarist Paul Oxley overhalen om hem te komen bijstaan in de opnamestudio voor enkele nummers op “Rivertown”. De eerste single die uit het album werd getrokken is “Lucy, You Don’t Sing Anymore”, een prachtig nummer dat al enige tijd niet meer is weg te branden op de Finse radiostations en zich opmaakt om ook internationaal te gaan scoren.

Jerry Lindqvist eert de sound en de songstijl van zijn eigen muzikale helden Ryan Adams, Hank Williams en Townes Van Zandt in de liedjes op deze cd, iets wat al meteen duidelijk wordt in de eerste song “Dancing With April” waarin de geest van alt.country wonderkind Ryan Adams rond waart. “Summer Rain” en “If We Make It To Phoenix” - met duo-engelenzang van cd-producer Janne Hyöty - sluiten wat meer aan bij de verhalende songstijl die we kennen van Townes Van Zandt.

Met veel aandacht voor melodieuze muziek en catchy riffs volgen de mooie liedjes elkaar in sneltempo op. “Into A Stranger” en “Broken Wings” zijn nog een paar andere hoogtepunten uit “Rivertown”.

Het blijft een beetje raar om pure Americana en countrymuziek te horen uit een land dat duizenden kilometers van countryhoofdstad Nashville ligt, maar als de meerderheid van de songs zo sterk zijn als de nummers op “Rivertown” van Jerry Lundqvist maakt dat voor ons echt niets meer uit. Neemt u maar gewoon van ons aan dat dit best een mooie plaat is die ook in uw platenkast niet zou misstaan.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Wing Records

video