HORSE OPERA – SOUNDS OF THE DESERT

Een ‘horse opera’ is een western film of televisieserie die volgestouwd zit met clichés over het genre. Het is echter ook de naam van een in 2006 opgerichte honky-tonk countrygroep uit Austin, Texas die in hun muziek eveneens de clichés over dat muziekgenre aan bod laten komen.

Verwacht dus geen al te hoogdravende, superintellectuele composities en wetenschappelijke songteksten bij de dertien liedjes die op het debuutalbum “Sounds Of The Desert” van ‘Horse Opera’ aangeboden worden. Die liedjes gaan over de gewone werkman, de dronkaard, de zwerver, de verliefde cowboy en de dorpsgek.

Het kwartet muzikanten dat deel uitmaakt van ‘Horse Opera’ bestaat uit zanger en songschrijver Jimmy Deveney, gitarist Scott Akers, bassist Ben Sparks en drummer Chris Walther. Hun primaire doel is om een uurtje onbezorgd entertainment te bezorgen aan de mensen die naar hun optredens komen kijken.

Dat de dansvloer daarbij een vaak gefrequenteerde plaats is staat buiten kijf want de bijpassende muziek is vaak een simpel countryrockdeuntje zoals in two-stepper “Save My Tears”, “East Bound Train” of “3 To Closing” waarin de klank van de pedal steel, gespeeld door gastmuzikant Burton Lee, veelvuldig aanwezig is. Ook de nummers “Devil You Love Best”, “Salty Tears” en “Sorry” beschikken over voldoende swing om zich al dansend op te amuseren.

Maar ook de meer romantisch geïnspireerde countryballads krijgen een verdiend plaatsje op de tracklist van “Sounds Of The Desert”. De beste songs in dit genre zijn “Fine”, “I Won’t Run” en “2 AM”. De meest opvallende track is het door twangende gitaarklanken gedomineerde instrumentale spaghettiwesternnummer “Spaghetti Mess”, een welgekomen intermezzo middenin dit album.

Bij live optredens mixen de heren van ‘Horse Opera’ hun eigen nummers met covers van liedjes van hun muzikale helden, waaronder Bruce Springsteen, ‘Creedence Clearwater Revival’, Chris Isaak en ‘The Mavericks’. Zelf kunnen ze nog niet meteen worden bijgeschreven in de galerij der groten waar deze artiesten een vaste stek hebben, maar als ze voor hun volgende platen op de ingeslagen weg verder gaan zullen we toch eens moeten gaan kijken of er nog ergens een plaatsje op te vullen is.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Telewreck Records

Distr.: Sonic Rendezvous

video