MICK BYRD – AROUND

Mick Byrd is een niet meer zo piepjonge singer-songwriter die in het Amerikaanse stadje Vienna in de staat Missouri woont en al sinds zijn prille tienerjaren vooral Americana en rootsmuziek speelt. Gedurende meerdere jaren was hij de zanger en frontman bij de rockgroep ‘Jade’. Zijn bekendheid als soloartiest beperkt zich momenteel nog tot optredens voor lokale radiostations en op de podia van lokale clubs. Toch zijn er in de voorbije 15 jaar al 7 studioalbums van hem op de markt gekomen.

Zijn nieuwe cd “Around” is een verzameling van dertien liedjes die hij componeerde in de periode 2007 tot 2009. Daarvoor grasduint hij in uiteenlopende genres als pop, rock, folk, blues, country en Americana, waarbij hij varieert van zeer ernstige, tekstueel diepgaande nummers over sociale problematiek tot heel vrolijke en grappige liedjes.

Opvallend gegeven daarbij is dat er met het romantische popnummer “Away” en de countrysong “Sometimes” twee duetten op de tracklijst staan, telkens liedjes die Mick Byrd samen met zangeres Kristan Hassler van de hem op deze cd begeleidende groep ‘Bonus Track’ brengt. Deze artieste mag trouwens ook de lead vocals voor haar rekening nemen in de twee schitterende countryliedjes “Like That” en “Did It Ever Occur” op dit album.

Na de titeltrack - waarmee de cd begint - krijgen we de romantische ballad “Away”, een liedje dat Mick Byrd schreef als openingsdans voor het huwelijksfeest van zijn eigen dochter Ellie. Dan brengt hij “Just The Blues”, een nummer dat zijn titel alle eer aandoet en waarin pianist Pete Szkolka een hoofdrol mag komen opeisen.

“Whisper” begint sober maar groeit uit tot een stevig, ritmisch rockverhaal. Eén van onze absolute lievelingsnummers op “Around” is de Americanasong “Colorado Sky” waarin de vocale capaciteiten van Mick Byrd helemaal tot ontplooiing kunnen komen. Ook de ballad “No Road Like That” kan ons in grote mate bekoren en de mooie Ierse ballad “Table Of Friends” sluit deze plaat op waardige wijze af.

Het is vooral de grote verscheidenheid in de muziekgenres en in de liedjes op “Around”, naast de prachtige vocale bijdrage van zangeres Kristan Hassler, die dit album tot een mooie en best genietbare nieuwe plaat van Mick Byrd laat uitgroeien.

(valsam)

Artiest info
Website  
Label: Time Out Records
 

CD Baby

video