TANGLEWEED – PLEASE PUNCH RICHARD FOR ME

De vierde cd van de Amerikaanse folkgroep ‘Tangleweed’ uit Chicago, Illinois heet “Please Punch Richard For Me”. Nu heet mijn baas op het werk toevallig ook Richard en ik zou deze zin soms ook wel eens willen uitschreeuwen, maar aangezien ik een welopgevoede man van middelbare leeftijd ben geworden zullen we het toch maar beter netjes houden.

De muziek op dit album vormt trouwens helemaal geen aanleiding tot enig agressief gedrag want de vier kernleden van ‘Tangleweed’ brengen eerder brave, onbekommerde en vaak vrolijke traditionele folkmuziek, daarbij gebruik makend van een serie snaarinstrumenten waaronder viool, mandoline, staande bas en akoestische gitaren.

Scott Judd speelt gitaar en zingt, Billy Oh viool, Kenneth P.W. Rainey op mandoline en Paul Wargaski speelt op bas. De gastmuzikanten op enkele tracks zijn drummer Joe Nelson en Jerald Shelato blaast in de jug, een soort van kruik die wel vaker in de folkmuziek wordt gebruikt.

De nummers die voor dit album werden geselecteerd zijn echter niet allemaal klassiekers uit de folkmuziek want de geselecteerde covers komen uit geheel andere muziekgenres. Zo kennen we “Sloop John B.” in de versie van de surfende ‘Beach Boys’ en is “Teenage Kicks” een oerklassiek punknummer van de Brits-Ierse groep ‘The Undertones’.

Tussendoor is de ware folksound echter wel nadrukkelijk aanwezig in de instrumentale fiddle-tracks “Logan Square Dance” en “Billy In The L’Oh Ground”, in de Keltische traditional “The Holy Ground”, in het eerder al door ‘The Dubliners’ opgenomen folknummer “Whiskey On A Sunday” en die andere drinkebroersongs “Last Night I Hit The Bottle” en “Weilia Wailia” of in de swingende bluegrass-meezinger “Fox On The Town”.

Onze finale conclusie is dat “Please Punch Richard For Me” een zeer waardige opvolger is voor hun vorige cd’s “Most Folk Heroes Started Out As Criminals” uit 2008, “Where You Been So Long” uit 2006 en hun debuutplaat “Just A Spoonful” uit 2005. Die titels bewijzen eens te meer dat de vier heren van ‘Tangleweed’ niet vies zijn van een grappige titel voor hun platen. Eigenlijk zijn we nu al heel benieuwd hoe hun vijfde album zal gaan heten.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Squatney Records

video