EMMA BLACK - WHERE DARK HORSES ROAM

Van Emma Black krijgen we haar cd uit 2007 te bespreken. Het is verrassend dat we deze zo laat ter bespreking krijgen en deze niet vroeger onder de aandacht kwam. Dit omdat het een verzorgde, knappe singer songwriter plaat geworden is. Emma’s levensloop is anders ook avontuurlijk geweest. Ze vertrok op jonge leeftijd (17) met enkel een gitaar richting Amsterdam om daar als busker te overleven. Geleidelijk aan kreeg ze optredens in bars en clubs aldaar. Ze keerde terug naar Groot Brittannië (van waar ze afkomstig is) en speelde in de band “The Immigrants” die ooit samen speelde met de Indigo Girls, Zombies en Dr Feelgood.

Op deze plaat krijgt ze hulp van een reeks onbekende namen van wie de naam Gabe Minnikin me vaag iets zegt. Emma zelf zingt en speelt gitaar. Voor de rest is de ondersteuning vooral de piano van Gabe en Paul Hemmings (ex Lightning Seeds) op allerlei snaren. Van drums en bas wordt slechts occasioneel gebruik gemaakt. Haar muziek is beïnvloed door folk, blues en rock.

Ze gaat van start met een catchy harmonica-intro en poppy klinkende “You Got Me”. Op dit nummer valt de mooie snik in haar stem op. Ook thuis horend in de catchy songs die vanaf de eerste luisterbeurt zich in je hersenpan vestigen zijn “Country Boy” met mooi gitaarwerk en achtergrondzang, het vrolijke ochtendlied “6 O Clock” dat je opgewekt de dag doet starten. Het sterkste nummer op de plaat is het gospelachtige “Bad Girl” met slide, handclaps en een goede bluesstem. Apart en knap is het donkere “Fly” met de zware stem van Gabe en de lieflijk klinkende Emma op een cellodeun.

De rest van de nummers zijn eerder zachte luisterliedjes waarin ze intens en kwetsbaar klinkt. Ze doet hierin wat denken aan Gillian Welch of Beth Orton. Sterkste nummers in deze categorie zijn “House On The Hill” met knap mandolinespel. Hier valt vooral de ballade “Keep The Fires Burning” op. Het afsluitende nummer “Every Route” past hier ook in. Niet vermeld op het hoesje is de sterke “mystery track”: een afscheidssong die het wachten waard is.

Verder stuurde ze ook de opnames mee van een Crossroads Session. Het alom bejubelde rootsprogramma van Jos Van Den Boom uit Bergen Op Zoom, te beluisteren via het internet. Dit programma organiseert regelmatig optredens en daar mocht Emma in 2010 optreden. Ze speelde er 9 nummers waarvan er 2 uit de cd komen. De overige 7 komen waarschijnlijk op de nieuwe plaat te staan. Het zijn naakte versies van de nummers die ze alleen bracht. Het doet sterk denken aan een concert in het Toogenblik. Je hoort hier dat Emma meer dan behoorlijk gitaar speelt en dat haar stem live nog sterker overkomt dan op de plaat. Zo begint ze met een sterk nummer met de titel “The Lies they have Sold”. Ook sterk is het a cappella gebrachte “Swimming In The Moon”. En een nummer dat met de nodige inkleuring hopelijk de nieuwe plaat haalt is “Jack and Sally”.

Het is knappe muziek maar na een tijd of in te naakte vorm treedt er een soort van kabbelend gevoel op waardoor het te hopen is dat er voor de nieuwe plaat iets meer afwisseling in tempo en opbouw van de songs zit. We zullen dit snel weten want de opvolger zal begin 2012 verschijnen.

(Lisael)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cornflower Records