ROACHFORD – LIVE AT ROCKPALAST (DVD)

Andrew Roachford werd in Londen geboren op 22 januari 1965. Deze zwarte Brit vormde in 1987 de formatie ‘Roachford’ waarin ook gitarist Hani Gondwe, bassist Derrick Taylor en drummer Chris Taylor een plaatsje kregen.

Meteen na de oprichting van de groep mochten ze al mee op wereldtournee met de toenmalige hitmakers Terence Trent D’Arby en de formatie ‘The Christians’ en kregen ze een uniek contract om zeven platen op te nemen voor het label Columbia Records. Gedurende tien jaar zorgde “Roachford” voor een monsterverkoop van hun albums en enkele songs als “Cuddly Toy” en “Family Man” zitten nu nog in het collectieve muziekgeheugen gebrand.

De Duitse distributeur MiG-Music komt nu met een schitterende dvd van twee live concerten die ‘Roachford’ in Duitsland voor het WDR-muziekprogramma ‘Rockpalast’ heeft gegeven. Opvallend daarbij is dat er een tijdspanne van bijna 15 jaar tussen de beide optredens ligt want de eerste show is de registratie van een concert in de ‘Live Music Hall’ in Keulen op 23 juli 1991 op het hoogtepunt van hun hitsuccesperiode.

De songs van dat optreden zijn tracks uit hun titelloze debuutplaat ‘Roachford’ uit 1988 en uit diens opvolger “Get Ready!” uit 1991. Het bovenvermelde kwartet muzikanten wordt op het podium versterkt met gitarist Ian Alleyne en Eric Rominson op keyboards. Van dat oudste optreden bevielen ons vooral de volgende nummers: “Moving On”, “Higher”, “Stone City”, de akoestische soulballad “Innocent Eyes”, het dynamisch swingende “Taking It Easy” en de afsluitende, funky medley “Cuddly Toy/Dance To The Music”.

Het tweede gedeelte van de dvd is een concert dat plaatsvond in concertzaal ‘Harmonie’ in Bonn op 20 oktober 2005 toen ‘Roachford’ aan een tweede carrière was begonnen. Uit die periode krijgen we vooral nummers te horen van zijn soloplaat “Heart Of The Matter” uit 2003 en uit de cd “Word Of Mouth” die toen net in de studio was opgenomen maar pas in maart 2006 officieel op de markt kwam. Van zijn oorspronkelijke band uit 1991 bleef geen enkele muzikant meer over en hij heeft voor dit optreden een beroep gedaan op vier andere instrumentalisten met een belangrijke rol voor leadgitarist Gabriel Gordon.

Hier zijn de best bijblijvende nummers: “Work It Out”, de akoestische soulballad “The Way I Feel”, het heerlijke “Tomorrow” met Roachford zelf op keyboards en de swingende slotsong “Only To Be With You”. Zijn grootste successen uit die recentste periode waren de singles “Pop Muzak” en de soulballad “Crazy Love”, twee songs die Andrew Roachford samen had geschreven met de Duits-Turkse DJ en producer ‘Mousse T.’ en die natuurlijk ook tijdens dit live optreden worden gebracht.

De muzikale invloeden voor Andrew Roachford kwamen van soullegendes als Curtis Mayfield en Al Green en van reggae- en jazzmuziek die hij als kind thuis zo vaak op de radio had gehoord. Toch werd de beginperiode met de groep eerder gekenmerkt door zijn rocksound, daar waar hij een kleine 15 jaar nadien voor zijn latere solocarrière toch meer bekeerd was geworden tot de pop- en soulmuziek. Maar dat beide genres hem uitzonderlijk goed af gaan kan u zelf vaststellen op deze dvd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: WDR Media Group

Distr.: MiG-Music

video