MICKY & THE MOTORCARS - RAISE MY GLASS

Het is nogal gemakkelijk om het repertoire van Micky & The Motorcars af te serveren als softe americana. Anderzijds is het ook voor de hand liggend om hen te verdedigen als echte vaklieden. Vermoedelijk draait iedere conclusie erop uit dat deze band voor België en Nederland niet progressief genoeg is. In Amerika is hier altijd een publiek en een markt voor. Hun nieuwste cd "Raise My Class" verandert de zaken niet wezenlijk sinds Micky en Gary Braun in 2002 hun eerste cd "Which Way From Here" uitbrachten. Deze broers liepen dan ook al enkele jaren achter bij hun andere broers Willy en Cody Braun die al in 1998 gedebuteerd waren onder de naam Reckless Kelly.

Micky & The Motorcars maken americana volgens het boekje: met beklijvende stem zangstemmen, weelderige harmonieën en songteksten over verlaten snelwegen en uitgestrekte prairievelden als metaforen voor de eenzaamheid van het bestaan, maar vooral de liefde ...u kent het wel. Op hun nieuwste plaat bevestigen de vakbekwame muzikanten uit Texas, met de uit de kluiten gewassen broers Micky en Gary Braun aan het roer, nogmaals de vooroordelen over countrymuziek. Je zou haast kunnen zeggen dat Micky & The Motorcars als het ware alternatieve country en americana, voor zover dat niet hetzelfde is, geperfectioneerd heeft. Het valt dan ook niet mee om iets negatiefs te verzinnen over "Raise My Class", hun 6de album en de opvolger van het album "Naïve" uit 2009, eveneens voor het Blue Rose label. De meest voor de hand liggende kritiek op de muziek van de Texaanse band is het feit dat deze zo oerdegelijk is. Daar is weinig tegen in te brengen, maar of dit alleen maar negatief kan worden opgevat is in het geval van Micky & The Motorcars nog maar de vraag.

Wie Texas bezoekt, weet dat Micky & The Motorcars er inmiddels tot de inboedel behoort. Ze spelen jaarlijks meer dan 100 shows en schallen uit de speakers van het tankstation. Er is geen ontkomen aan dit Texaanse vijftal dat verder bestaat uit Mark McCoy (bas), Shane Vannerson (drums) en Kris Farrow (gitaren). Ze zijn dus een typische liveband, en als ze dan even een time-out nemen is dit wanneer ze genoeg materiaal verzameld hebben om weer de studio in te duiken. Geen wonder dat de resultaten van hun geluid, puur en direct, live en overzichtelijk zijn - en "Raise My Glass" is beslist geen uitzondering. Elf nieuwe nummers in een Texaanse stijl, en in een conventionele productie van Bukka Allen (zoon van Terry Allen) en Brian Standefer, twee zeer begaafde sessiemuzikanten die in het verleden ook werkten met Alejandro Escovedo, Owen Temple, Po' Girl, the Flatlanders en Ryan Bingham.

De nummers, meestal van de hand van Micky Braun of co-written met o.a. zijn broer, Reckless Kelly lead zanger Willy Braun, de grote songwriter Kevin Welch en zijn kinderen Savannah (The Trishas) en Dustin Welch, Brian Keane en Jason Eady, laat een uitstekende songwriter aan het werk horen, waarbij de songs "Raise My Glass", "A Thousand Tears", "How Far I'll Go", "Longer Walk In The Rain", "Never Been Out Of West" en "St.Lucy's Eyes" tot de betere liedjes op dit album behoren.

"A Thousand Tears" is een zeer verrassend nummer, begint eerder met een nieuw geluid voor Micky & The Motorcars , dat langzaam bouwt aan een opzwepend crescendo. De eerste single "Any Longer Any More" heeft een stijgende melodie en biedt vooral strakke vocale prestaties. Grootste verrassing van het album is het tedere liefdesliedje "How Far I'll Go". De intense zang en prachtige instrumentatie in dit nummer laat de luisteraar duidelijk rekening houden met de provocerende teksten. De cowboy song "Never Been Out West" is misschien wel de beste track. Het geluid is nieuw, fris en laat eerder een mix van klassieke country elementen met een vleugje 'Red Dirt' muziek horen. De plaat eindigt met het waanzinnig gedenkwaardige "Faded And Gone" en het rustige "St. Lucia's Eyes".

Bijdragen van gastmuzikanten als de twee producers Bukka Allen (keyboards) en Brian Standefer (cello), Marty Muse (pedal steel), Sally Allen (backing vocals) en Kevin Welch gitaar in het nummer "How Far I'll Go", brengen flink wat variatie in stijlen, waardoor de songs soms zeer ingetogen zijn en dan weer lekker stevig. "Raise My Class" bevat gewoon sterke en toegankelijke songs, Texaanse medium en uptempo countryrockers en met schuurpapieren stem gebrachte aanstekerballades, een uitstekend roots/country-rock album dat zondermeer uw aandacht verdient.

 

zo. 22.01.12 - Nightclub van Roepaen Ottersum

 


Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video