THE HORRIBLE CROWES – ELSIE

Brian Fallon, de frontman van het rockende viertal The Gaslight Anthem, uit New Jersey, is een artiest met vele gezichten en een gedrevenheid die velen hem zullen benijden. Een man die na vijf maanden intensief toeren met The Gaslight Anthem nog de energie en de creativiteit kan vinden om in plaats van een maand verdiend verlof te nemen opnieuw de studio in te duiken om samen met het vijfde live lid van Gaslight, gitarist Ian Perkins, een nevenproject, The Horrible Crowes op te starten, verdiend alle respect. Hun debuutplaat “Elsie”, mag er in ieder geval zijn en neemt een herfstige duik in het jeugdige verleden van Brian Fallon, waar duidelijk niet alles rozengeur en maneschijn was. “Elsie” laat een licht vallen op een jonge, zoekende Brian, en de daarbij horende ups en downs op relationeel vlak en dit levert zowel qua compositie als qua sfeer een heel ander resultaat op als The Gaslight Anthem.

Wie The Gaslight Anthem mocht beleven op de mainstage van Werchter, weet dat hun sound refereert naar de live beleving van een vurige Bruce Springsteen. The Boss himself is grote fan en zal zelf zeker geïnteresseerd uitkijken naar dit gezamenlijk zijproject, want laten we duidelijk wezen, de nummers werden samen geschreven door het duo Brian Fallon – Ian Perkins. Qua componeren ging het er helemaal anders aan toe dan bij de akoestische, bijna folkstijl waarbij de nummers van The Gaslight Anthem jammend tot stand komen. Bij The Horrible Crows heeft alles veel meer structuur en smolt het geheel echt laag per laag en stuk per stuk samen in de studio. Dit album klinkt zeer gelaagd, met knappe arrangementen, met zelfs toevoeging van strijkerspartijen, en komt door donkere ondertoon ten volste tot zijn recht in deze duistere herfstdagen. Het vurige punkrockgehalte van The Gaslight Anthem vind je terug in het furieuze, van liefde naar haat omslaande, “Go Tell Everybody” , mooi doorkruist met een door strijkers opgejutte emotionele explosie, of de radiovriendelijke, op een aanstekelijke gitaarrif drijvende rockballade “Behold The Hurricane”, dat perfect in het repertoire van Tragically Hip zou passen. De echte verrassingen komen echter uit de schaduwrijke hoek in het hart van Brian Fallon, die zoals in de plechtige opener “Last Rites” enkel op piano en tamboerijn dezelfde donkere krachten uitstraalt als de beste Greg Dulli. De poppy opvolger “Sugar” klinkt mooi ingehouden als een romantische Bruce ballade met opwellend refrein, begeesterd door heerlijke gitaarnoten en een bezwerend orgeltje als back-up. In het verleidelijk verhalende gedeelte van een getormenteerd “Lady Killer” voel je enerzijds de kille adem van een Mark Lanegan in je nek, terwijl anderzijds een krakend hoge registers van Fallon je kippenvel bezorgt. Ook van een geniale groezige rockklasse à la Tom Waits getuigt het drammende en huilende “Mary Ann”, terwijl “I Believe Jezus Brought Us Together” het album bijna ceremonieel plechtig afsluit op keyboard en elektronische percussie.

Brian Fallon heeft met The Horrible Crowes’ debuutalbum “Elsie” wegen bewandeld die voor The Gaslight Anthem tot nu toe gesloten beleven. Dit zeer geslaagd en interessant nevenproject kan enkel maar ten dienst staan van een hoger doel en je kan ervan op aan dat heet jonge vriendenpaar Fallon – Perkins onnoemelijk veel opgestoken hebben uit deze nauwe samenwerking. Dit beloofd voor de toekomst, zowel voor The Gaslight Anthem als voor The Horrible Crows, die er beiden enkel voordeel uit kunnen halen.

Yvo

Artiest info
Website  
 

Label: Side One Dummy
Distr.: Suburban