O BROTHER WHERE ART THOU? - DELUXE EDITION

In 2001 verscheen O Brother, Where Art Thou?, een film met George Clooney in de hoofdrol, die zich af speelt in het Diepe Zuiden van Amerika in de depressiejaren, en de muziek past daarbij: veel bluegrass, folk en blues uit de Appalachen, zowel oude nummers als liedjes die klinken alsof ze uit de jaren dertig komen maar uitgevoerd worden door artiesten van nu. De filmsoundtrack met o.a. Gillian Welch, Emmylou Harris en Alison Krauss werd onverwacht een groot succes. Meer dan negen miljoen exemplaren werden er verkocht en het album bereikte de top van de hitlijsten. Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum komt Universal op 16 augustus met een nieuwe uitgave, en wel in de vorm van een luxe editie met een bonus-cd vol eerder onuitgebracht materiaal.

Ook de legendarische producer, zanger/songschrijver T Bone Burnett, hij won al 12 Grammy's en een Oscar, hielp bij de samenstelling van de soundtrack, waarop onder meer het mooie oude folkliedje "Big Rock Candy Mountain" van Harry McClintock te horen is, naast nummers van bijvoorbeeld The Stanley Brothers, Alison Krauss, Fairfield Four en The Whites. Het fraaie bluegrassnummer "I Am A Man of Constant Sorrow" (origineel door Dick Burnett uit 1913) is in vier versies op het album te vinden: twee instrumentale uitvoeringen, door violist John Hartford en door gitarist Norman Blake. De twee andere versies komen van de gelegenheidsformatie The Soggy Bottom Boys, bestaande uit Dan Tyminski (zang en gitaar), Barry Bales (bas), Jerry Douglas (dobro), Chris Sharp (gitaar), Ron Block (banjo), Mike Compton (mandolin) en Stuart Duncan (viool). Het zijn ongepolijste songs over het zware leven op het platteland, of gewoon over het zware leven.

Twee liedjes springen er uit. "Didn't Leave Nobody But The Baby" is een countryblues met de cadans van de songs zoals die door slaven en werkende gevangenen werden gezongen; het wordt in schitterende samenzang ten gehore gebracht door de zangeressen Gillian Welch, Alison Krauss en Emmylou Harris, die een baby een slaapliedje toezingen: "Go to sleep you little baby/your mama's gone away and your daddy's gonna stay/didn't leave nobody but the baby". Het vrijwel a-capella gezongen liedje, gebracht met hoorbaar een zingende zaag en een sobere bluesgitaar, is hypnotiserend en huiveringwekkend, met een intrigerende tekst: "You and me and the devil makes three/don't need no other lovin' baby". Zo mogelijk nog huiveringwekkender is het helemaal a-capella gezongen "O Death" van Ralph Stanley. Een man die al een ijskoude hand op zijn lichaam voelt, smeekt de dood om hem nog een jaartje te sparen: "O Death, o-oooo-o Death, won't you spare me over till another year". Maar de dfod is onverbiddelijk: "I'll fix your feet till you can't walk, I'll lock your jaw till you can't talk". Zo blijft de man smeken, en blijft de dood onverzettelijk. Het is van een rauwe, trieste intensiteit die je moet horen om het te geloven.

De nieuwe uitgave van het album, bevat een bonus-cd met 14 nummers, waarvan er 12 weliswaar opgenomen werden voor de film, maar daar niet of nauwelijks in te horen waren. Nu zijn ze voor het eerst beschikbaar voor de liefhebbers. Op deze schijf staan dus muzikanten die ook al op het oorspronkelijke album stonden, zoals John Hartford, Norman Blake, the Fairfield Four, the Cox Family en de Peasall Sisters, plus een paar die daar niet op terechtkwamen (Colin Linden, Alan O’Bryant, Ed Lewis en Van Dyke Parks). "Tom Devil" door Ed Lewis and the Prisoners, en "I’ll Fly Away" van the Kossoy Sisters zijn de enige twee nummers die al wel eerder uitgebracht zijn. Nu, een decennium later, wordt de originele soundtrack opnieuw uitgebracht, voor het eerst vergezeld door alternatieve versies van een aantal nummers ervan en nog een stel opnamen van de film. Zo krijgen nieuwe fans een kijkje in deze prachtige muziek en worden oudere liefhebbers beloond met een nieuwe schatkist met muzikale pareltjes uit de oorspronkelijke opnamen.

Tracklist:
CD 1: The Original O’Brother Where Art Thou
1. Po’ Lazarus - James Carter and prisoners
2. Big Rock Candy Mountain - Harry McClintock
3. You Are My Sunshine - Norman Blake
4. Down To The River To Pray - Alison Krauss
5. I Am A Man Of Constant Sorrow - The Soggy Bottom Boys
6. Hard Time Killing Floor Blues - Chris Thomas King
7. I Am A Man Of Constant Sorrow - Norman Blake
8. Keep On The Sunny Side - The Whites
9. I’ll Fly Away - Alison Krauss & Gillian Welch
10. Didn’t Leave Nobody But The Baby - Emmylou Harris, Alison Krauss & Gillian Welch
11. In The Highways – Sarah, Hannah, and Leah Peasall
12. I Am Weary, Let Me Rest - The Cox Family
13. I Am A Man Of Constant Sorrow - John Hartford
14. O Death - Ralph Stanley
15. In The Jailhouse Now – The Soggy Bottom Boys
16. I Am A Man Of Constant Sorrow – The Soggy Bottom Boys
17. Indian War Whoop - John Hartford
18. Lonesome Valley - Fairfield Four
19. Angel Band - The Stanley Brothers

CD 2: Bonus Disc
* 1. Hard Time Killing Floor Blues - Colin Linden
* 2. You Are My Sunshine - Alan O’Bryant
* 3. Tishamingo Blues - John Hartford
4. I’ll Fly Away – The Kossoy Sisters with Erik Darling
* 5. Big Rock Candy Mountain - Van Dyke Parks
6. Tom Devil - Ed Lewis and the Prisoners
* 7. Keep On The Sunny Side - The Cox Family
* 8. Angel Band – Sarah, Hannah and Leah Peasall and Robert Hamlett
* 9. Big Rock Candy Mountain - Norman Blake
* 10. Little Sadie - Norman Blake
* 11. In The Highways - The Cox Family
* 12. Hogfoot - John Hartford
* 13. The Lord Will Make A Way - Fairfield Four
* 14. In The Jailhouse Now - Harley Allen
(* = niet eerder uitgebracht nummer)

Artiest info
Label: Universal Music