ALAN BLACK - HAPPY AS A MONKEY

De Canadees Alan Black is een lid van het uitstekende blues trio “Jackson Delta” en brengt met deze “Happy As A Monkey” zijn eerste solo album op de markt. Niet dat hij de band beu was maar hij gewoon een album maken met de “Down Home Blues” waar hij zo van houdt. We zijn niet weinig blij dat hij deze beslissing heeft genomen want dit is een zéér sterk album geworden. Alan is een uitstekende drummer en dito harmonicaspeler, tiens zouden er nog drummers rondlopen die tegelijk drums en harmonica kunnen spelen ? daarenboven een getalenteerd liedjesschrijver, zeven tracks op deze release zijn van zijn hand en een prima zanger. Zijn stem leent zich uitstekend voor deze “Old School Blues” waarop hij moderne teksten neerzette.

“When I Hear You” is een prachtige aftrapper met die slide en mondharmonica en knipoogt nadrukkelijk naar “Good Morning Little Schoolgirl”. Net zoals “Sink Or Swim” een Canned Heat boogie meekrijgt. Daar is allemaal niets mis mee. Integendeel, Alan kent zijn helden en respecteert ze enorm. Zoals hij “I Been Hoodood” van Dr. John hier met een persoonlijke toets neerzet is ronduit indrukwekkend. Langzaam opgloeiend met een zampige elektrische slide , meesterlijk van Gary Peeples. De subtiele backing vocals van Joanna Mohamed en Meredith Jordan dragen bij tot de fantastische versie die we hier te horen krijgen.

Dat Alan ook een grootse drummer is demonstreert hij op “I Love To Ramble” niet door nodeloos te soleren maar wel door de song lekker voort te stuwen. Van de hand van de, het weze herhaald, uitstekende gitarist Gary Peeples is de slower “Tend To Get The Blues”. Her en der doet zijn snarenspel me aan Mark Knopfler denken op deze song en met het klagende, jammerende harmonicaspel van Alan alweer een schitterend nummer. Meer dan zes minuten duurt het maar het mocht van ons gerust het dubbele zijn, indrukwekkend mooi.

Ik kan geen enkel zwak moment op deze plaat opsommen. Uiteraard zijn niet alle songs even hoogstaand maar dan nog zijn de iets mindere nummers zoals “Good Advice” best het beluisteren waard en hoeft de skip toets niet aangeraakt te worden. “Happy As A Monkey” is een briljante verzameling bluessongs met een scheut folk en roots en moet je eigenlijk in huis halen. Het is een van de betere albums van dit jaar !

Bluesyluc

Artiest info
Website