KYLE CAREY – MONONGAH

In de wereld van de akoestische muziek is Kyle Carey een geheel nieuwe naam. Deze zangeres en songschrijfster van Keltische en Amerikaanse folkmuziek debuteert met haar album “Monongah”, geproduceerd door de Ierse gitarist Donogh Hennessy.

Enkele gevestigde waarden in dit genre leverden hun instrumentale bijdrage af aan de opnamen van deze cd, waaronder fiddlers Rosie MacKenzie en Cleek Schrey en bassist Trevor Hutchinson (van ‘The Waterboys’).

Door middel van de negen nieuw gecomponeerde, maar zeer klassiek klinkende nummers op “Monongah” reizen we samen met Kyle Carey langs de Appalachen, Cape Breton en Schotland en leren we kennismaken met de muziek die in deze regio’s nog dagelijks te horen valt in clubs en pubs, maar ook op de officiële radiostations. We krijgen voornamelijk rustige, akoestisch gebrachte songs te horen waarop Kyle Carey haar vertellingen en verhalen zingt, terwijl ze zichzelf op akoestische gitaar begeleidt.

De titeltrack is geïnspireerd op een gedicht over de grote mijnramp in Monongah, West Virginia waarbij 362 pas naar Amerika geëmigreerde mannen het leven lieten. “Devil At Your Back” gaat over dagdagelijkse dingen in het leven die mede bepalen of iemand veel of geen geluk mag ervaren. “Resurrection” beschrijft hoe de wereld er zou uitgezien hebben als hij door een vrouw zou zijn gecreëerd. “Orange Blossom” gaat over hoe een jonge vrouw de beroemde ‘Orange Blossom Special’-trein naar het Amerikaanse zuiden neemt om daar terug te keren naar haar jeugdige vrijheid.

In de song “John Hardy’s Wife” bezingt Kyle Carey hoe de vrouw van deze beroemde Amerikaanse outlaw tegen het ruwe leven van haar man aankijkt. De enige coversong op deze cd is “The Star Above Rankin’s Point”, een nummer geschreven door Angus MacLelland, de laatste bewoner van de lichttoren op het eiland Rankin. “Adenine” gaat over het lot van een achtergebleven weeskind van ouders die zich omwille van hun bijgeloof opzettelijk lieten bijten door een ratelslang omdat predikanten beweerden dat ze daardoor zouden worden gered door de gratie van de almachtige God.

Zoals u kunt lezen krijgen we op “Monongah” vooral niet-alledaagse poëtische verhalen te horen, in een modern kleedje gebracht op de tonen van een historisch klinkende folkliedje. Het is vooral het liefelijke zangwerk van Kyle Carey die van deze debuutplaat een aangenaam beluisterbaar album heeft gemaakt.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video