TAB BENOIT - MEDICINE

"You’ve tried the rest, now try the best! Tab Benoit’s amazing new Medicine, 100% pure musical snake-oil. A melodic potion that provides immediate and satisfying relief for all aches and pain. Benoit’s Medicine is a guaranteed cure for heartache. It’s the genuine article – this Medicine is for whatever ails you". Met die gevleugelde woorden worden we uitgenodigd om ons over te leveren aan de nieuwe CD "Medicine" van de in Baton Rouge geboren gitarist/zanger Tab Benoit waarop hij samen met de betrokkenen garant staat voor een "hot and spicy New Orleans blues party", aldus de woorden van het Telarc label waarbij zijn zevende solo nu is verschenen en dit in een co-productie van Anders Osborne en hemzelf. Ik was al onder de indruk van zijn vorige werk, maar deze schijf is voor mij het voorlopige hoogtepunt in zijn florerende carrière.

Meestergitarist/zanger Tab Benoit is namelijk "Born on the Bayou" en the real deal! Deze, cajun blues master, riep in het begin van 2005 enkele bevriende muzikanten uit Louisiana bijeen om een plaat te maken die het bewustzijn moest verhogen van de penibele situatie van de waterwering en de Wetlands van New Orleans, hetgeen resulteerde in het album: "Voice Of The Wetlands", een lekkere solide blues- en cajunplaat, met die kenmerkende, luie New Orleans feel. Enkele maanden later verscheen "Fever for the Bayou" (2005), met als gastmuzikanten Cyril Neville en Big Chief Monk Boudreaux. Op zijn cd's "Brother To The Blues" (2006) en "Night Train to Nashville" (2008) zijn alle tracks zeer overtuigend gebracht en kreeg hij begeleiding van cult blues / R&B / rock combo Louisiaina LeRoux. Maar steeds wanneer ik een cd van Benoit beluister, denk ik "Nice and Warm". Dat was de titel van zijn eerste cd uit 1999 en sindsdien is dat de rode snaar die in al zijn cd's doorklinkt.

Kunnen metalige schorre gitaarklanken warm klinken? Ja dus, want Benoit verft zijn songs in roestig oranje, zoals de cover van deze plaat, en met korrelig New Orleanszand, in zoverre ... Maar nog belangrijker is dat zijn nieuwste album "Medicine" is verschenen, een plaat die werd opgenomen (voorproefje van de opname-sessies) in de Louisiana’s legendarische Dockside Studio (B.B. King, Dr. John, Keb’ Mo’, Taj Mahal, Buckwheat Zydeco) midden in Cajun County aan de oevers van de Vermillion Bayou en dit in samenwerking met Anders Osborne die 7 van de 11 tracks meeschreef en de meeste rhythm-gitaarpartijen voor z’n rekening neemt. Verder worden ze bijgestaan door Louisiana Allstars muzikanten als Ivan Neville (keyboards), Michael Doucet (viool & vocals), bassist Corey Duplechin en Brady Blade bekend van o.a. Emmylou Harris, Steve Earle en Dave Matthews op drums.

Tab Benoit en Anders Osborne zijn de laatste jaren door een hel gegaan, Tab vanwege natuurrampen, die letterlijk zijn hele hebben en houden wegspoelden en Anders anderzijds door meer een identiteitscrisis. Beide heren gingen aan het schrijven in hun geliefde Louisiana Swamps hetgeen resulteerde in een aantal songs van hoge kwaliteit. De openende titeltrack met zijn heerlijke gitaarsolo brengt ons meteen in de juiste sfeer voor de tien songs die gaan volgen, songs waarin Benoit’s solide gitaarspel en zijn prachtige stem steeds centraal staan. Zelfs door toevoeging van Anders Osborne als tweede gitarist, die meer dan de helft van de songs, met 'Lucille', de beroemde gitaar van BB King mag spelen, laat Benoit steeds horen een geroutineerd en gepassioneerd zanger te zijn. Hun gitarenwerk is vlijmscherp in deze openingstrack, voeg daarbij het meedogenloos drumwerk en een meer dramatische en wanhopige zang. Het kan een zieke man op een sterfbed zijn, een junkie, of een verslaafde ergens in een doodlopend steegje, het gevoel blijft steeds hetzelfde: 'Medicine' is de enige hoop op ontsnapping. Voor velen zal dit het hoogtepunt van het album worden.

"Come And Get It" is een upbeat nummer in een Memphis soul stijl, gedreven door een dreunende bas met een aanstekelijke groove, maar Tab's snijdende gitaar en het accent in zijn stem geven een duidelijke Louisiana Delta twist aan. "Broke and Lonely" leent een paar noten van "Good Morning Little School Girl", is daarom nog wel interessant genoeg, maar de laatste titel blijft steeds in mijn gedachten rond zinderen. "A Whole Lotta Soul", is een song gebaseerd op een thema dat Benoit nauw aan het hart ligt: behoud. Behoud van de bedreigde Delta Wetlands is uitgegroeid tot zijn persoonlijke kruistocht en dit als president van Voice of the Wetlands, een project dat samen met hem in 2003 werd opgericht als een door vrijwilligers gerunde non-profitorganisatie om bewustwording te creëren over het gevaar van het verdwijnen van de moerasgebieden in het zuiden van Louisiana. Samen met deze mensen probeert Benoit al jaren maatregelen terug te draaien om deze gebieden meer te kunnen beschermen. Zijn passie komt luid en duidelijk over in dit nummer, dient daarbij zo wat als een oproep, niet alleen aan collega-natuurbeschermers, maar iedereen die geïnteresseerd is in het behoud van de natuurlijke schoonheid van hun land.

Op vele tracks weet Benoit zijn passie vocaal sterk over te brengen, want op een bepaalde manier is Benoit's stem evengoed als zijn gepassioneerd gitaarspel op deze plaat. Op "Long Lonely Bayou" met Michael Doucet op viool en Tab op akoestische gitaar en zang voel je het verdriet in de lucht hangen, zoals de beklemmende vochtigheid van Delta swamps waarbij de viool tranen tovert als regen. "Nothing Takes The Place Of You" met Ivan Neville op een B3 orgel, klinkt als een Otis Redding klassieker, waarin Benoit wederom uitblinkt met een mooie gitaarsolo. "Medicine" eindigt met het Cajun getinte "Mudboat Melissa". Een song over de inwoners van Louisiana, die de laatste jaren de één na de andere natuurramp hebben meegemaakt, maar ook de grote olieramp van vorig jaar die enorme schade in de Wetlands heeft toebracht. Hij laat horen dat deze bewoners door te blijven volharden, in hun verlies en wanhoop, dit hebben kunnen overwinnen door het scheppen van onderlinge vriendschap, maar ook door muziek want ...If music has the power to help relieve pain and suffering, then Tab Benoit’s Medicine might be just what the doctor ordered.

Artiest info
Website  
 

Label: Telarc Records
Distr.: Codaex

video