RUSSIAN RED – FUERTEVENTURA

Drie jaar geleden verbaasde de nu 26-jarige Spaanse zangeres en songschrijfster Lourdes Hernández zowat iedereen in de muziekbusiness met de release van haar uitstekende debuutplaat “I Love Your Glasses”, een cd die ze lanceerde onder haar pseudoniem ‘Russian Red’, zo genoemd naar de favoriete lipstick gloss van Lourdes.

Het album leverde haar zo’n 200 optredens op in nauwelijks één jaar tijd, zowel in eigen land als in concertzalen en op festivals doorheen zowat alle Europese landen. Het album haalde goud en werd dus meer dan 40.000 keer verkocht. Diverse tracks uit die eerste plaat doken wat later eveneens op in films, tv-series en commercials.

Dat de verwachtingen omtrent de opvolger van die debuutplaat zeer hoog gespannen waren hoeft geen betoog. Ze trok voor de opnamen naar de beroemde ‘Castle Of Doom Studios’ in het Schotse Glasgow, waar topproducer Tony Doogan (Belle & Sebastian, Mogwai, Super Furry Animals, The Delgados en David Byrne) zich over haar en haar twaalf nieuwe liedjes ontfermde.

Het nieuwe album “Fuerteventura” is de vrucht van al die noeste arbeid en we moeten erkennen dat deze plaat eigenlijk nog veel beter klinkt dan “I Love Your Glasses”. De cd herbergt opnieuw enkele ‘instant classics’ die ‘Russian Red’ met haar lieftallige, fragiele en emotievolle stem heeft ingezongen. Die stem van Lourdes Hernández klinkt af en toe als die van Kate Bush, Joanna Newsom of ‘Feist’, maar een aantal andere keren nog meer als die van Hope Sandoval, de ravissante zangeres van de indieformatie ‘Mazzy Star’.

Voor de instrumentale ondersteuning bij de studio-opnamen waren naast de Spaanse multi-instrumentalist Charlie Bautista ook vier leden van de Schotse formatie ‘Belle & Sebastian’ van groot belang: gitarist Stevie Jackson, bassist Bob Kildea, drummer Richard Colburn en trompettist Mick Cooke.

Het ganse album in één ruk uitspelen is niet aan te bevelen omdat de nummers wat te vaak op elkaar gelijken, maar er zijn wel degelijk enkele fantastisch mooie tracks te beluisteren op “Fuerteventura”. Wij zijn méér dan behoorlijk onder de indruk van het formidabele liedje “I Hate You But I Love You” dat als eerste single wordt uitgebracht, de beklijvende pianoballad “The Memory Is Cruel”, het melancholische “Tarantino” met sterk werk op keyboards of het op één prachtriff kabbelende “My Love Is Gone”. Bij de meer uptempo songs noteren we vooral cd-opener “Everyday Everynight” en het netjes meeklapbaar swingende “January 14th”.

Wie dergelijke songs kan schrijven en ze dan ook nog eens zo prachtig kan inzingen als Lourdes Hernández heeft gegarandeerd een prachtige toekomst in de muziekwereld in het verschiet. Ga in oktober zelf maar een luisteren en kijken tijdens haar hieronder vermelde Benelux-optredens.

Wat ons betreft mag “Fuerteventura” gerust vooraan worden bijgeschreven op onze jaarlijst 2011 want we zijn er van overtuigd dat het nog vaker beluisteren van deze plaat een verslavend effect zal gaan creëren en we enkele van deze nummers niet meer uit ons geheugen zullen kunnen wissen. Mooi! (valsam)

9 oktober: Gent (Handelsbeurs)
11 oktober: Amsterdam (Paradiso)
15 oktober: Antwerpen (Arenberg Schouwburg)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Octubre

Distr.:Sony Music

video