JOHN PLATANIA, KENDEL CARSON & CHIP TAYLOR – ROCK AND ROLL JOE

‘Rock And Roll Joe’ is een plaat maar ook een volledig project. Voor het ontstaan van dit idee moeten we teruggaan tot 2007 toen de levende muzieklegende Chip Taylor op tournee was in Scandinavië, samen met zijn goede vriend en gitarist John Platania en zijn muzikale protégé, de violiste Kendel Carson.

Tijdens die lange tournee in het Hoge Noorden werd heel veel gepraat over de uitgebreide reeks van artiesten, songschrijvers, sessiemuzikanten en producers die hun hele leven lang achter de scène actief waren geweest en achter heel wat grootse platen uit de voorbije 60 jaar hadden gestaan zonder ooit echt op het voorplan te kunnen verschijnen: de onbekende helden van de rockmuziek, die ze ter plekke bedachten met de benaming ‘Rock And Roll Joes’.

Er werd een website gecreëerd waarop al die personen die bij hen opkwamen eventjes in het zonlicht werden geplaatst en waarop iedereen namen kan laten toevoegen van artiesten die volgens hen ook die titel van ‘Rock And Roll Joe’ verdienen. Het logische gevolg van dat project was dan ook een plaat met 14 songs die door Chip Taylor werden gecomponeerd en door het drietal werden opgenomen met de extra hulp van bassist Ron Eoff, drummer Bryan Owings en keyboardsspeler Seth Farber.

Elke song op dit album heeft een centraal thema. Enkele voorbeelden: “Rock and Roll Joe” is een eerbetoon aan alle musici die nooit hun verdiende waardering hebben gekregen, “The Savoy Files” gaat over de vele schitterende sessiemuzikanten die meespeelden op de songs die door het platenlabel ‘Savoy Records’ werden uitgebracht.

“I’m The Law In This Old Town” is een hommage aan het effect dat diverse snaarinstrumenten doorheen de jaren hebben gehad op de emoties van de mensen, “Hot Rod Carson” gaat over het respect dat er is voor de vele vrouwelijke rockers die in de voetsporen van Elvis Presley zijn getreden, de rootsrocksong “I Can’t Let Go” kwam ergens midden in de sixties maar heel moeizaam tot stand, maar werd wel een grote hit voor o.a. The Hollies en Linda Ronstadt.

“The Van Song” gaat dan weer over de voortdurende strijd tussen Chip Taylor en Van Morrison om gitarist John Platania mee te kunnen nemen op een volgende tournee. “Live And Die For Rock And Roll” bezingt de onvoorwaardelijke liefde en onvermoeibare inzet van al die artiesten die steeds opnieuw het onmogelijke proberen te realiseren om toch maar een plaatsje te veroveren in de wereld van de rock & rollmuziek.

Kendel Carson zingt de lead vocals op heel wat van de songs op deze cd, maar zoals steeds is de rustgevende, doorleefde stem van Chip Taylor zelf de constante factor in alle nummers. Het grote vakmanschap van Taylor als songschrijver en als zanger druipt alweer van elke song af. Voor de fans van deze componist van o.a. “Wild Thing” en “Angel Of the Morning” zal het album “Rock And Roll Joe” een heel fijne aanvulling van de platenverzameling rond hun idool betekenen. Voor alle anderen kan het schijfje alsnog een aangename kennismaking met deze levende legende vormen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Train Wreck Records / CRS

Distr.: Munich Records