LAMB – 5

Als een groep zijn nieuwe plaat “5” als titel meegeeft, dan zou die daarmee wel eens kunnen willen aangeven dat dit het vijfde album is dat door hen wordt uitgebracht. Dat is dan ook helemaal correct voor wat de recente release van het elektronische muziekduo ‘Lamb’ uit de Britse stad Manchester betreft.

Deze formatie rond producer Andy Barlow en singer-songwriter Lou Rhodes begon in 1996 met een titelloos debuutalbum “Lamb” en kon in de volgende jaren grote successen bereiken via hun albums “Fear Of Fours” (1999), “What Sound” (2001) en “Between Darkness And Wonder” (2003), hun laatste studioplaat vooraleer beide bandleden besloten om een solocarrière te gaan nastreven.

Hun ‘greatest hits’-plaat “Best Kept Secrets” uit 2004 bezorgde hun vele fans nog een mooi overzicht van al de leuke, met een jazzy sausje overgoten ‘trip hop’ en ‘drum and bass’-nummers die ze in de voorbije acht jaar hadden weten te realiseren. En daarna leek het definitief over en uit te zijn voor ‘Lamb’.

Zangeres Lou Rhodes sloot zich eerst nog even aan bij een commune, maar bracht in 2006 met “Beloved One” toch een eerste folk getinte soloalbum op de markt. Andy Barlow hield zich ondertussen vooral bezig met enkele muzikale projecten die nauwelijks uit de schaduw geraakten. In 2009 volgde een korte reünie en een aantal optredens op festivals, waarbij ze hun live reputatie enkel maar kwamen bevestigen, maar tot een nieuwe plaat kwam het toen niet.

Daar komt nu dus toch verandering in met de release van het album “5” dat ze begin dit jaar in alle stilte hebben opgenomen. Alsof ze niet zijn weggeweest klinken de elf nummers op deze plaat even dromerig en elektronisch als bij al hun vorige albums. Daarmee is ook meteen gezegd dat je geen al te grootse verwachtingen over de creativiteit van ‘Lamb’ voor deze nieuwe plaat moet hebben, die eerder voer voor nostalgici en ‘die hard’ fans blijkt te zijn.

Veel experimentele synthesizergeluidjes en elektronicaklanken worden gebundeld in deze nummers, waarvan “Another Language”, het ingetogen “Wise Enough”, “Existential Itch”, ballad “Last Night The Sky”, pianosong “The Spectacle” en de in duet met Damien Rice gebrachte folksong “Back To Beginning” ons het best zijn bijgebleven.

Maar de eerlijkheid gebiedt ons ook om te vermelden dat “5” niet echt een sterke plaat is geworden, toch niet in overeenstemming met onze verwachtingen van een getalenteerde duo dat na zeven jaar stilte opnieuw van zich wil laten horen. Degelijk werk is het wel, maar vernieuwend of interessant: nee.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Strata Music

Distr.: Bertus

video