DEX ROMWEBER DUO – IS THAT YOU IN THE BLUE?

Rootsrocker, rockabillyzanger en gitarist John Michael Dexter Romweber is een 45-jarige muzikant uit Chapel Hill, North Carolina die sinds vele jaren door het rockmuziekleven raasde als één van de twee leden van het duo ‘Flat Duo Jets’, naast Chris ‘Crow’ Smith. Hun avontuur werd aan het eind van jaren ’90 vrij abrupt afgesloten, echter niet zonder een blijvende indruk te hebben achtergelaten op menig aanstormend jong talent zoals Neko Case, Cat Power en Jack White (The White Stripes, The Raconteurs).

Dex Romweber verkoos om als soloartiest zijn succes te gaan wagen met de albums ‘Chased By Martians” in 2001, “Blues That Defy My Soul” uit 2004 en “Piano” uit 2006. Samen met zijn oudere zus Sara Romweber op drums heeft hij twee platen opgenomen onder de groepsnaam ‘Dex Romweber Duo’ met als eerste album “Ruins Of Berlin” in 2009 en daarna de hierbij aan u gepresenteerde cd.

13 zelfgecomponeerde songs kregen een plaatsje op het kersverse tweede album “Is That You In The Blue?”, waarbij het nummer “Wish You Would” op een dubbele beurt kan rekenen via een ‘reprise’ aan het einde van de plaat. Daarbij is er ook ruimte voor twee instrumentale gitaarnummers met “Gurdjieff Girl” en “Climb Down”, waarin hij zijn twangende Silvertone-gitaar op ‘Duane Eddy’-wijze heftig tekeer laat gaan.

De rockende coverversie van de sambaklassieker “Brazil” is één van de meest opvallende tracks op deze plaat, naast de titeltrack die als een ballad wordt gepresenteerd door een stevig croonende Dex Romweber, iets wat hij eerder al deed in “The Death Of Me”, “Nowhere” of “Midnight Sun” en later nog eens over doet in de songs “I Remember Darling” en tearjerker “Think Of Me”. De vertrouwde pure, rauwe rock and rollsongs in ruige Eddie Cochran-stijl op deze plaat zijn beperkt tot cd-opener “Jungle Drums”, “Wish You Would”, “Homicide” en de twee eerder genoemde instrumentaaltjes.

Als één van de iconen van de Amerikaanse underground scène kan Dex Romweber natuurlijk op heel wat krediet rekenen, maar als rootsrocker kiest hij er voor om in dit album “Is That You In The Blue?” een geheel andere weg in te slaan door in meer dan de helft van de liedjes op deze cd romantische ballads te brengen in de croonerstijl van de ‘sixties’. En dat is op zijn minst toch als een verrassende keuze te omschrijven. Of het ook de juiste beslissing was, zal de nabije toekomst dienen uit te wijzen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Bloodshot Records

Distr.: Bertus

video