TIA & THE PATIENT WOLVES - TRAVELLIN’ WITH MY GUITAR

De jonge Française met de fraaie stem, net geen dertig, tourde in laatste jaren al vaak door Europa en stond op festivalpodia als o.a. ‘Cognac Blues Passions’, het ‘Cahors Blues Festival’ en ook in België o.m. op ‘Blues In Bloom’. Maar ook in Los Angeles en Austin trad zij op, zodat het merkwaardig is dat de naam van deze Tia Gouttebel, zangeres/gitariste, nog niet bekender klinkt. Zelfs Larry Garner had haar talent opgemerkt en nodigde haar uit om met hem mee te jammen en te touren. Daar komt mogelijk verandering in via het uitbrengen van dit elegant en bluesy album, gemixt door Marc Tee, haar tweede na haar ‘Foggy Head Warm Heart’ debuut uit 2008.

In 2002 vormde Tia haar eigen band ‘The Patient Wolves’ en dat trio wordt op dit album schitterend aangevuld met saxofonist Freddy Pohardy Riteau. Met Cédric Le Goff op Hammond, Thomas Troussier met mondharmonica en de uitstekende drummer Denis Agenet wordt het reisje van de Française zuiders aangenaam. De bassisten Miguel Hamoum en Yann Renoul wisselen elkaar af. Tia schreef zelf drie songs en zet de covers naar haar hand, zoals bij het rockende ‘Tough Lover’ van Etta James. Op het speelse ‘I’m Gonna Tell Them’ geeft de saxbegeleiding aan haar sirenezang mooie weerklank. En op haar eigen ‘I Came On The Moon’ met fijn gitaarspel sijpelt er wat mystiek dauwvocht door.

In sommige songs hoor je dat vage John Lee Hooker ritme dat je meezuigt - ‘It’s All Your Fault’- , maar op andere vuurt zij aan. Zo krijgt ‘ Pretty Thing’ van Willie Dixon de dynamiek mee van een voortstuwende Bo Diddley. Tia’s wendbare bluesstijl vraagt soms om een saxbegeleiding dan weer om een bluesharp. Op haar zelfgeschreven funky ‘Volcano Girl’ verstrengelt zich het samenspel van zang, gitaar, harp en drum. Bovendien heeft de jeugdige bluesdame een bijwijlen zwoele stem met een hese ondertoon die deze apart maakt en van andere blueszangeressen onderscheidt. En wanneer zij in dialoog gaat met haar gitaar is zij er zich van bewust dat ‘less is more’.

Niet alleen weet de gitariste in haar gitaarspel te beroeren maar soms lijkt vulkanische vuur haar voort te jagen, zoals bij Otis Rush’ ‘Keep On Lovin’ Me Baby’. Bij ‘Something You Got’ werkt de ‘twee’ taal van zang en sax met de Hammond op de achtergrond als een tonicum. Naast het sensuele ‘Eight Men Four Women’ werd dit dan ook mijn favoriet. Het avontuurlijk gitaarreisje van Tia Gouttebel geeft je zin om je bij het scooterreizend gezelschap aan te sluiten omdat het sfeerwisseling belooft van ‘s ochtends tot valavond, met plezier, bluesy mijmering en de stimulerende energie van ‘The Patient Wolves’.

Marcie

Artiest info
   
 

Booking: Goodtime Booking