TWEED FUNK - BRINGIN' IT

Sly & the Family Stone, Santana, Curtis Mayfield, Parliament, Johnny Guitar Watson, allemaal namen die je voor de geest komen bij het beluisteren van deze Tweedfunk. Het zit er allemaal in verwerkt, in hun sound: funk, blues, soul, gospel, zelfs wat urban hip hop elementen… en dat allemaal verpakt in een nogal "vintage" klinkend jasje, de seventies gluren om de hoek.

Niet zo alledaags dus, dit debuut. Maar net deze verscheidenheid zou wel eens hun zwak punt kunnen blijken, niet soulvol genoeg, niet funky genoeg, te weinig echte blues, allemaal bedenkingen waar we wel kunnen inkomen.

Maar laat ons niet te negatief oordelen, want in de grote stapel met bluesreleases die hier op dit bureau terechtkomen is dit wel een verademing qua geluid. Een portie funk in onze blues zien wij wel zitten, hoe meer hoe liever, en Tweed funk heeft er een hele hoop. De dansende baslijn van de opener "Blues Is The Truth" maakt stilzitten moeilijk en in feite verandert er tot de afsluiter "Black Coffee" weinig op dat gebied. Dit laatste nummer, een soort kruising van de muziek van Kenny Neal en Eric Gales is meteen ook mijn favoriete track, waarschijnlijk vanwege het hogere bluesgehalte in verhouding met de rest en de knappe stem van hun zanger Smoker.

"Salsa Blues" is zoals verwacht, een oefening in Santana-gehalte, en dit is voorafgegaan door de cover van Sly Stone's "Thank You" , zodat je je heel even in Woodstock waant door de opeenvolging van beide songs. De ganse cd beweegt zich trouwens tussen deze twee stijlen, funk en blues, hier daar wat bijgekruid met rap en soul. De nogal directe productie verhoogt alleen maar het seventiesgehalte. Leuke cd van dit groepje uit Wisconsin, waarnaar we alleen al zullen teruggrijpen vanwege die aparte klinkende mix van Blooze & Fonk!

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Tweed Tone Rec.
Promotie: Frank Roszak

video