MARION JAMES - ESSENCE

Geboren in Nashville, Tennessee, Marion James groeide in een familie met een liefde voor muziek. Haar moeder speelde piano in de kerk, haar zuster zong gospelsongs voor de Claire Ward Singers, haar oom speelde gitaar en banjo, en verscheidene van haar neven waren professionele musici. Als de meeste grote R&B zangers, kan men de muzikale achtergrond van Marion gaan zoeken in de kerk. Als kind, kwam de eerste ervaring van James met bluesmuziek uit het shows van vaudeville, naar optredens gaan van lokale musici of het luisteren naar de verzameling platen van haar moeder van 78s. Tijdens de vroege jaren '60, reisde ze met een band en dit in gezelschap van gitarist Jimi Hendrix, en bassist Billy Cox. Hun optredens sprak wel het grote publiek van het Zuiden aan. Marion bleef tot het midden van de jaren '80 optredens doen en ze 'Keep the blues alive' maar toen besliste zij om een lange onderbreking te nemen. In de vroege jaren '90, Marion ontmoette gitarist Casey Lutton. Zij begon met zijn groep, The Hypnotics, te musiceren. Verscheidene later jaren, zij en deze funky band namen hun eerste album voor het Italiaanse label, Appaloosa Records. Sedertdien heeft Marion optredens gedaan met Rufus Thomas, Clarence "Gatemouth" Brown, Chuck Willis en vele anderen!

Het nieuwe album "Essence" is een mix van blues, soul en jazz en dit samen met de fijnste muzikanten van Nashville. Legendarische jazzpianist, Beegie Adair, en haar trio begeleidt Marion op zes van de twaalf songs, waarvan vijf door haar geschreven of co-written zijn. In de vocale stijl van Marion zijn er invloeden zoals van Billie Holiday, Ruth Brown, en Billie Holiday. Meer hierover kan u horen in het toegevoegde dertiende nummer, want dit is namelijk een interview met Marion James, waarin ze vertelt over deze invloeden en jeugdherinneringen. Het mooie aan dit gesprek is dat ze twee nummers hierin brengt waarop zij zichzelf op piano begeleid. De muzikanten zoals Reese Wynans (Double Trouble), gitarist Jack Pearson (The Allman Brothers Band), bassist Bob Babbitt (Motown sessie muzikant) en drummer Chucki Burke (Willie Dixon,Issac Hayes) weten de muziek zo prachtig over te brengen dat U steeds op het randje van uw zetel zit of er af springt!

Van het funky "Tables" tot de zijdeachtige ballade "Let's straighten it out", Marion James legt haar ziel in iedere track met volle overtuiging, hetgeen enkel een echte veteraan kan uitvoeren. Met dit album in hand, zal Nashville's 'Queen of the Blues' binnenkort hopelijk te zien zijn op alle grote podia,en dat mag wel na het afleveren van dit mooie album " Essence" dat eerder in 2003 al is uitgegeven, maar nu door EllerSoul Records opnieuw op de markt is gebracht.

"Marion James sings and plays piano with a lot of heart and soul. Her vocals are really solid and she is able to really capture some great emotional levels in the tunes".
- www.rootstime.be

Artiest info
   
 

Label : EllerSoul Records
Promotie: Frank Roszak

video