FINN SILVER – CROSSING THE RUBICON

Cd-producer en percussionist Mark Berman en pianist-organist Daan Herweg zijn de belangrijkste componisten van de muziek voor de songs die door de vanuit Amsterdam opererende formatie ‘Finn Silver’ werden opgenomen op hun debuutalbum “Crossing the Rubicon”.

Deze Nederlandse jazzgroep is er intussen al in geslaagd om met deze plaat in de top 10 van de Japanse ‘iTunes Jazz Charts’ te belanden. Het gegeven dat de single “Roadtrip” uit deze cd gratis te downloaden valt zal daar dan ook wel niet helemaal vreemd aan zijn.

De zwoel klinkende, sexy maar ook puntgave vocale prestaties van zangeres en songtekstschrijfster Fridolijn Van Poll weerklinken als engelenzang in de twaalf nummers op deze cd, op zijn minst toch in de gezongen tracks. Met elementen uit popmuziek en uit jazz slaagt de formatie ‘Finn Silver’ er toch in om zeer melodieuze liedjes te brengen die eerder aanleunen bij zweverige, dromerige popsongs dan bij experimentele jazzmuziek.

De groep heeft gedurende zowat anderhalf jaar aan dit eerste album gewerkt en een breed scala aan internationale muzikanten uit de elektronische muziek, de jazzmuziek en de hip hop zorgden voor één of andere bijdrage aan het uiteindelijke resultaat dat op “Crossing The Rubicon” te beluisteren valt. De opnamen van deze plaat gebeurden in de bekende ‘Jazzanova Studios’ in Berlijn in een productie door Mark Berman die de groep samen met Fridolijn Van Poll oprichtte in 2010.

Bij de beste songs op dit album rekenen wij de single “Roadtrip”, het zachte popliedje “Lies Within” (onze favoriete track), het op een jazzy uptempo ritme drijvende “Sitting On Shore”, het door saxofonist Ben Van Gelder overheerste instrumentale jazznummer “Prosako” en het door een ijl klinkende piano begeleide en zeer mooi door Fridolijn Van Poll gezongen slotnummer “Little Did I Know”.

Wij bevelen de cd “Crossing The Rubicon” van ‘Finn Silver’ dan ook warm aan als sfeerbepalende achtergrondmuziek bij een zwoele, sexy zomernacht, zachtjes gewikkeld in de armen van je geliefde. Wij willen ons hier echter wel alvast substantiëren van de eventueel hieruit voortvloeiende gevolgen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Jazzberry Records

Distr.: Bertus

video