RONNIE MILSAP – COUNTRY AGAIN

De Amerikaanse countryzanger en pianist Ronnie Lee Milsap is begin dit jaar 68 jaar geworden en was in de jaren ’70 en ’80 één van de populairste countryartiesten van zijn generatie. Meer dan 35 miljoen van zijn platen werden er verkocht en hij kan terugblikken op 40 nummer 1-hits, zes ‘Grammy Awards’, 8 ‘Country Music Association Awards’ en 4 ‘Academy Of Country Music Awards’. Toch wel een uitermate indrukwekkende carrière voor deze blind geboren countryzanger die ook wel inspiratie zocht in traditionele gospelmuziek, rock and roll en in R & B-muziek.

In 2009 verscheen “Then Sings My Soul: 24 Favorite Hymns And Gospel Favorites”, een album met uitsluitend gospelliedjes die hij zich nog herinnerde vanuit zijn jeugd. De release van zijn laatste countryalbum dateerde echter al van 2006 en het komt nu echt wel geheel onverwacht dat er nog een nieuwe countryplaat van Ronnie Milsap op de markt komt. “Country Again” is dan ook een zeer traditioneel countryalbum geworden met twaalf nieuwe liedjes, inclusief de daaruit getrokken eerste single “If You Don’t Want Me To (The Freeze)”.

Dat Ronnie Milsap een grote bewondering had voor mensen als Ray Charles, Little Richard en Elvis Presley is alom geweten, maar dat zijn hart doorheen zijn meer dan 40 jaren durende muzikale carrière altijd geklopt heeft voor de countrymuziek was evenzo duidelijk. Met de nieuwe cd “Country Again” gaat hij nog eens voor de volle 100% terug naar zijn countryroots en dit album staat dan ook vol met tearjerkers waarin het weemoedige geluid van een pedal steelgitaar tot het allerbelangrijkste instrumentarium behoort.

De sound die dag in dag uit Nashville beheerst weerklinkt op “Country Again’ in diverse nummers, maar als uitschieters daarbij kunnen we de tracks “You’re The Reason I’m Living”, “Almost Mine” en “Trapped In An Old Country Song” vermelden, naast een indrukwekkende coverversie van de song “Cry Cry Darling” uit 1954, een hit uit het repertoire van Jimmy Newman die hier door Ronnie Milsap wordt gebracht met de vocale support van zangeres Dawn Sears. In deze nummers horen we een duidelijke invloed van artiesten als Jim Reeves en Ray Charles, zowel op het vlak van sound als zang.

De pure traditionele tearjerkers waarvan eerder sprake zijn terug te vinden in de songs “Even Fools Get Lucky” en “For A Minute There”. Andere songs waarin het tempo een stuk naar omhoog werd gebracht zijn de titeltrack “Country Again”, “Oh Linda” en “Fireworks”, door blues geïnspireerde nummers die hier gepresenteerd worden met de steun van een soulvolle blazerssectie.

Ronnie Milsap is een doorwinterde en veelzijdige artiest die van vele markten thuis is en nu met het uitbrengen van het album “Country Again” met plezier tegemoet komt aan de vele verzoeken die hij van zijn trouwe fans ontvangen heeft om zich nog eens helemaal op de countrymuziek toe te spitsen. Dit is dan ook een met heel veel liefde tot stand gekomen plaat en dat is er duidelijk aan te horen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Bigger Picture

Info: Webster & Associates LLC